Χιλή: Επίσημα κατηγορούμενος ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Χιλή: Επίσημα κατηγορούμενος ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Διαδηλωτής σέρνεται από αστυνομικούς σε πρόσφατη διαδήλωση στη Χιλή AP

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Χιλής κατηγορείται για συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της αστυνομικής καταστολής.

Κατηγορούμενος και με τη βούλα της χιλιανής γερουσίας είναι πλέον ο Αντρές Τσάντγουικ.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος αποπέμφθηκε από τη θέση του στις 28 Οκτωβρίου, λόγο της ασύμμετρης καταστολής στην εξέγερση της Χιλής, θα λογοδοτήσει με κύρια κατηγορία την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σχετική συζήτηση στη Γερουσία παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον με την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι ο τρόπος δράσης των σωμάτων ασφαλείας ξέφυγε τελείως από τον έλεγχο του Τσάντγουικ με συνέπεια να δημιουργηθεί χάος και να υπάρξουν σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Εν τέλει το ψήφισμα εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ και 18 κατά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν απουσίαζε ούτε ένας γερουσιαστής.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη Χιλή, που κρατά πλέον σχεδόν 55 ημέρες, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 3000 πολίτες ενώ οι τραυματίες από τις άγριες αστυνομικές μεθόδους είναι εκατοντάδες. Πολλοί εξ αυτών έχουν χάσει τα μάτια τους από τις πλαστικές σφαίρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα