Επιστροφή στην "ομαλότητα" της ζώνης Σένγκεν πριν από τον Νοέμβριο, βλέπει η ΕΕ

Επιστροφή στην "ομαλότητα" της ζώνης Σένγκεν πριν από τον Νοέμβριο, βλέπει η ΕΕ

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ο Επίτροπος Μετανάστευσης θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, ενώ έως τον Νοέμβριο θα έχουν αναπτυχθεί οι πρώτοι ευρωπαίοι συνοριοφρουροί στο Αιγαίο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί όπως η ΕΕ επανέλθει πριν από τον Νοέμβριο σε μια "κανονική" λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, δηλαδή, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με ένα σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο και το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει αύριο έναν "οδικό χάρτη" προκειμένου να "αποκατασταθεί" η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κείμενο προτείνει "την επαναφορά στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν μέχρι τον Νοέμβριο" του 2016, εξήγησε διπλωματική πηγή. "Μέχρι τότε θα έχουμε αναμφίβολα αναπτύξει τους πρώτους ευρωπαίους συνοριοφρουρούς" στο Αιγαίο, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί καλύτερα τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία.

"Η αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της", σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου του οποίου το AFP απέκτησε ένα αντίγραφο.

Ο τερματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των 26 χωρών της ζώνης Σένγκεν θα κόστιζε στην ΕΕ "από 500 δισεκατομμύρια έως 1,4 τρισεκατομμύριο ευρώ" σε περισσότερα από δέκα χρόνια, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν υπογραμμίσει, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, "τη σημασία να αποκατασταθεί, με συμφωνημένο τρόπο, η κανονική λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, με την πλήρη υποστήριξη των κρατών-μελών που διέρχονται μια δύσκολη κατάσταση".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network