Επίθεση στη Νίκαια: Προσπάθησε το υπουργείο εσωτερικών να παραποιήσει την αναφορά της αστυνομίας;

default image

Σάλος στη Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις αστυνομικού, σύμφωνα με την οποία δέχτηκε επίσκεψη από εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος την πίεσε να παραποιήσει τα στοιχεία της αναφοράς της, σχετικά με την επίθεση της 14ης Ιουλίου

Η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια προκαλεί πολιτικούς τριγμούς στο Παρίσι, αφού η επικεφαλής του κέντρου ελέγχου της πόλης ισχυρίζεται πως δέχτηκε πίεση από το υπουργείο δικαιοσύνης ώστε να αλλάξει την αναφορά της για τα όσα συνέβησαν το βράδυ του μακελειού. Η Σαντρά Μπερτέν, επικεφαλής του κέντρου βιντεοπαρακολούθησης, ισχυρίστηκε πως την πλησίασε άνδρας του υπουργείου, ζητώντας της να παραποιήσει την αναφορά της, ώστε να φαίνεται ότι βρίσκονταν – παρά τη διαφορετική της εικόνα – άνδρες της εθνικής αστυνομίας στο σημείο του μακελειού.

Η γαλλική κυβέρνηση συσπειρώθηκε γύρω από τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, κατηγορώντας τη συντηρητική αντιπολίτευση και την άκρα δεξιά ότι προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικό όφελος από τις καταγγελίες περί του ότι το γραφείο του προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα της αστυνόμευσης στη Νίκαια το βράδυ που διαπράχθηκε το μακελειό της Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επέμεινε ότι περιβάλλει τον Καζνέβ με την πλήρη εμπιστοσύνη του.

Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε χθες την καταγγελία ότι στελέχη του υπουργείου του πίεσαν τη Σαντρά Μπερτέν, αξιωματικό της αστυνομίας αρμόδια για τη βιντεοπαρακολούθηση στη Νίκαια, να πει πως υπήρχε παρουσία της εθνικής αστυνομίας στην τοποθεσία όπου διαπράχθηκε η επίθεση της 14ης Ιουλίου, κάτι που η ίδια απάντησε πως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει.

Όλο αυτό πρέπει να σταματήσει, δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για καμιά αμφιβολία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για τον Μπερνάρ Καζνέβ

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Καζνέβ, πολιτικός που συνήθως επιδεικνύει μεγάλη αυτοπεποίθηση, αντεπιτέθηκε σε πολιτικούς της δεξιάς από τη Νίκαια, κυρίως στον Κριστιάν Εστροζί, πρώην δήμαρχο της πόλης, σήμερα επικεφαλής του συμβουλίου της περιφέρειας Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή. Ο Καζνέβ υποστήριξε ότι ο Εστροζί ψεύδεται καθημερινά και προσπαθεί να αποσπάσει πολιτικό όφελος από το μακελειό της Νίκαιας.

«Όλο αυτό πρέπει να σταματήσει, δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για καμιά αμφιβολία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», επισήμανε ο Βαλς. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία για τον Μπερνάρ Καζνέβ», έναν άνθρωπο «ακέραιο», υπογράμμισε.

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει δημόσια τη στήριξή του προς τον Καζνέβ και επανέλαβε επίσης σήμερα πως τον περιβάλλει με την πλήρη εμπιστοσύνη του, σημείωσε πως δεν υπάρχει «χώρος για αντιλογίες ή συγκρούσεις» στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι η αλήθεια θα έλθει στο φως, υποσχόμενος πλήρη «διαφάνεια».

Πυρά στην κυβέρνηση Βαλς για ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Η κυβέρνηση του Βαλς βάλλεται διότι φέρεται να μην έκανε αρκετά για να προληφθεί η πράξη ενός 31χρονου Τυνήσιου, ο οποίος έριξε ένα νοικιασμένο φορτηγό πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονταν την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας στον παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου της Νίκαιας, σκοτώνοντας 84 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 350. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η ευκολία με την οποία ο δράστης μπόρεσε να μπει στο πεζοδρομημένο τμήμα της Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ με ένα φορτηγό 19 τόνων, από μια κατά τα φαινόμενα αφύλακτη διάβαση, βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων για την ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας.

Δέκα μήνες από τις προεδρικές εκλογές, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει

Δέκα μήνες πριν από τις γενικές εκλογές στη Γαλλία, ο Εστροζί και άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί καταγγέλλουν με σφοδρότητα τις ανεπάρκειες και τις παραλείψεις των μέτρων ασφαλείας το βράδυ της 14ης Ιουλίου.

Ο Βαλς κατηγόρησε τον Εστροζί και άλλα στελέχη της δεξιάς ότι αντιγράφουν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν σταμάτησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να προχωρά σε βαριές προσβολές και να χρησιμοποιεί εμπρηστική ρητορική. Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως θεωρεί πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Υποστηρικτής του δεξιού υποψηφίου η καταγγέλουσα;

Ανταπαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Καζνέβ το βράδυ της Κυριακής, ο Εστροζί δήλωσε στο Europe 1: «το να προσβάλει κανείς εκλεγμένους αξιωματούχους είναι κατά κάποιον τρόπο σαν να προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων. Δεν χρησιμοποιούμε κανέναν, απλώς ζητάμε απαντήσεις. Το κράτος πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την αποκάλυψη της αλήθειας».

Στο παρελθόν, η Μπερτέν είχε εκφράσει μέσω Twitter την υποστήριξή της στον Εστροζί, όμως έκλεισε τον λογαριασμό της τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Ο Καζνέβ έχει καταστήσει σαφές ότι έχει την πρόθεση να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της αξιωματικού για συκοφαντική δυσφήμιση.

Οικογένειες θυμάτων της επίθεσης στη Νίκαια έχουν από την πλευρά τους ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του κράτους και του δήμου για τις ελλείψεις και τις παραλείψεις όσον αφορά την ασφάλεια τη νύχτα της επίθεσης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα