Επίθεση στη Βιέννη: Άνδρες τουρκικής καταγωγής βοήθησαν στη διάσωση τραυματία – Έπαινοι από Τσαβούσογλου

Επίθεση στη Βιέννη: Άνδρες τουρκικής καταγωγής βοήθησαν στη διάσωση τραυματία – Έπαινοι από Τσαβούσογλου
Έλεγχος της αστυνομίας στη Βιέννη AP

Ο Μίκαϊλ Οζέν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Γκουλτεκίν γεννήθηκαν στην Αυστρία και προέρχονται από οικογένειες Τούρκων μεταναστών. Φέρονται να βοήθησαν την αστυνομία στη διάσωση ενός τραυματία αστυνομικού. "Ήρωες" τους αποκάλεσε ο Τσαβούσογλου.

Δύο άνδρες τουρκικής καταγωγής είπαν πως βοήθησαν στη διάσωση ενός αστυνομικού και δύο γυναικών κατά τη διάρκεια της φονικής ένοπλης επίθεσης στη Βιέννη, μια ενέργεια που η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε ηρωική.

Κειτόταν στο έδαφος και εμείς τρέξαμε κάνοντας ελιγμούς”, περιέγραψε σε δημοσιογράφους ο Μίκαϊλ Οζέν, ένας γυμναστής και αθλητής πολεμικών τεχνών, δείχνοντας το σημείο όπου εκείνος και ο φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Γκουλτεκίν είπαν ότι βρισκόταν ο αστυνομικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι έπεσαν πάνω στον τραυματισμένο αστυνομικό για να τον προστατεύσουν, τους έδωσαν εντολή να μην τους προσεγγίσουν για τη δική τους ασφάλεια, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, όπως την περιέγραψε η αυστριακή κυβέρνηση.

Εκείνοι, ωστόσο, όπως εξήγησαν, πλησίασαν το θύμα και βοήθησαν να μεταφερθεί ο τραυματίας στο ασθενοφόρο.

“Είχαν σοκαριστεί και εμείς είχαμε σοκαριστεί. Οι διασώστες στέκονταν εκεί. Κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο και απλά τους πλησιάσαμε. Κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο“, ανέφερε.

Εγώ, ως μουσουλμάνος τουρκικής υπηκοότητας, θέλω να πω το εξής: Ζω στην Αυστρία, γεννήθηκα στην Αυστρία, πήγα σχολείο στην Αυστρία και σπούδασα το επάγγελμά μου εδώ στην Αυστρία”. είπε ο Οζέν.

Εάν το ίδιο επρόκειτο να συμβεί ξανά σήμερα, θα έκανα το ίδιο πράγμα χωρίς δεύτερη σκέψη. Επειδή ζούμε στην Αυστρία, στεκόμαστε στο πλευρό της Αυστρίας”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου:

Είναι σημαντικό για εμένα να αναφέρω ότι τον τραυματία αστυνομικό μετέφεραν σε ασφαλές μέρος δύο Αυστριακοί που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών”. Ο ίδιος δεν τους κατονόμασε, ενώ η αστυνομία της Βιέννης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Νωρίτερα, ο Γκουλτεκίν είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι εκείνος και ο Οζέν βρίσκονταν στο κέντρο της Βιέννης, όταν άκουσαν πυροβολισμούς. Τότε κατευθύνθηκαν προς την περιοχή απ’ όπου προερχόταν ο θόρυβος και είδαν έναν ένοπλο να πυροβολεί μία γυναίκα.

Αφού μετέφερα στα χέρια μου την τραυματισμένη γυναίκα σε ένα κοντινό εστιατόριο, ο τρομοκράτης έστρεψε το όπλο του προς τα εμένα. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο του φίλου μου και πήγαμε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουμε το περιστατικό”.

Τις ενέργειες των δύο ανδρών επαίνεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου: “Τη χθεσινή νύχτα, υπήρχαν δύο ήρωες στη Βιέννη, ο Ρετζέπ Ταγίπ και ο Μίκαϊλ, που έκαναν ό,τι ένας αληθινός Τούρκος και μουσουλμάνος αναμενόταν να κάνει! Σας ευχαριστούμε. Είμαστε περήφανοι για εσάς”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου έκανε γνωστό ότι συνομίλησε με τον Αυστριακό ομόλογό του για να εκφράσει τα συλλυπητήρια της Άγκυρας και επανέλαβε τα εγκωμιαστικά λόγια του για τους δύο άνδρες, λέγοντας πως αψήφησαν τον κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να βοηθήσουν τα θύματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα