Επίθεση στο Μπάφαλο: “Το μίσος, κηλίδα στην ψυχή των ΗΠΑ” λέει ο Μπάιντεν

Επίθεση στο Μπάφαλο: “Το μίσος, κηλίδα στην ψυχή των ΗΠΑ” λέει ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν 2022 Evan Vucci/AP Photo

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την πολύνεκρη ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στο Μπάφαλο. Για "επιδημία μίσους" έκανε λόγο η Κάμαλα Χάρις.

«Το μίσος παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν την επομένη της ρατσιστικής πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης σε γειτονιά που κατοικείται κυρίως από μαύρους στο Μπάφαλο.

«Ενας μοναχικός δράστης, οπλισμένος με πολεμικά όπλα και την ψυχή γεμάτη μίσος, σκότωσε εν ψυχρώ δέκα αθώους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την διάρκεια τελετής προς τιμήν αστυνομικών που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος.

«Οφείλουμε να εργασθούμε μαζί για να πολεμήσουμε το μίσος που παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής», είπε.

Κάμαλα Χάρις: “Έχουμε επιδημία μίσους”

Για «επιδημία μίσους» στις ΗΠΑ έκανε λόγο η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις: «Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου συνεχίζουν τις έρευνες, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι είμαστε μάρτυρες μίας επιδημίας μίσους στην χώρα μας που εκδηλώνεται με πράξεις βίας και μισαλλοδοξίας», αναφέρει σε δήλωσή της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Εγκλήματα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα ή πράξεις βίαιου εξτρεμισμού είναι πλήγματα για όλους μας», πρόσθεσε.

Το χρονικό της επίθεσης – 10 νεκροί

Ένας 18χρονος Αμερικανός πυροβόλησε και σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σε μια συνοικία όπου διαμένουν κυρίως Αφροαμερικανοί, προτού παραδοθεί στην αστυνομία. Οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για «έγκλημα μίσους» και μια πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα».

Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης, ο οποίος ήταν οπλισμένος με επιθετικό τυφέκιο και φαίνεται πως έδρασε μόνος του, οδήγησε «πολλές ώρες» από το σπίτι του μέχρι το Μπάφαλο όπου εξαπέλυσε την επίθεση, την οποία μετέδωσε διαδικτυακά μέσω κάμερας που έφερε πάνω του. Ένδεκα από τους δεκατρείς ανθρώπους που πυροβόλησε ήταν Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας.

Ο δράστης, ο οποίος αρχικά δεν κατονομάστηκε από την αστυνομία, ήταν βαριά οπλισμένος και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος.

Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικούς στον προθάλαμο του καταστήματος, έστρεψε το όπλο στον λαιμό του, αλλά οι αστυνομικοί τον έπεισαν να το πετάξει και να παραδοθεί, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπάφαλο, Τζόζεφ Γκραμάλια σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους στον χώρο στάθμευσης, προτού ανταλλάξει πυρά με έναν πρώην αστυνομικό που εργαζόταν ως φύλακας του καταστήματος, αλλά ο δράστης προστατεύτηκε από το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε. Ο φύλακας ήταν ένας από τους δέκα ανθρώπους που σκότωσε ο μακελάρης, ενώ οι άλλοι εννέα ήταν πελάτες του καταστήματος.

Οι τρεις τραυματίες είναι υπάλληλοι του καταστήματος, των οποίων η ζωή δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα