Οι επόμενες μεγάλες καταστροφές που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή

Οι επόμενες μεγάλες καταστροφές που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή
Λάβα χύνεται στη θάλασσα στη Χαβάη shutterstock

Οι φωτιές στην Αυστραλία με τους δεκάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια στρέμματα καμμένης γης, σβήνουν αλλά η αγωνία για το ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη καταστροφή μεγαλώνει.

Οι φωτιές στην Αυστραλία μπορεί να σβήνουν σιγά-σιγά αλλά δεν ξεχνιέται εύκολα ένα γεγονός που ήταν ορατό από το διάστημα, δημιούργησε τοξικό νέφος που κάλυψε μεγάλες πόλεις της χώρας, σκότωσε περισσότερους από 25 ανθρώπους, έκαψε 18 εκατ. στρέμματα γης και οδήγησε στον θάνατο περίπου 1 δισ. ζώα.

Και μετά από αυτό, ποια άραγε μεγάλη καταστροφή ακολουθεί; Λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας και άλλων παραγόντων, οι καταστροφές φαίνεται ότι γίνονται όλο και πιο συχνές. Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον:

Έκρηξη του σούπερ ηφαιστείου του Γέλοουστοουν

Εθνικό πάγκο Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ AP

Το Εθνικό Πάρκο του Γέλοουστοουν εκτείνεται πάνω από ένα σούπερ ηφαίστειο που έχει πλάτος περίπου 71 χιλιόμετρα. Είναι ενεργό και μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Η τελευταία μεγάλη έκρηξή του ήταν πριν από 630.000 χρόνια αλλά όπως γράφτηκε στους New York Times μια έκρηξη αυτού του σούπερ ηφαιστείου “μπορεί να είναι κάτι που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η ανθρωπότητα” και θα είναι μια “τεράστια καταστροφή” που “μπορεί να οδηγήσει σε ερήμωση της Γης, ακόμη και σε εξαφάνιση του ανθρώπου. Ποτέ δεν θα υπάρξει ένα έτος κατά το οποίο κανένας δεν θα πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα αλλά σίγουρα δεν θα υπάρξει ποτέ ένα έτος κατά το οποίο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα σκοτωθεί σε ένα μόνο αεροπορικό δυστύχημα”. Και από τη στιγμή που το ηφαίστειο βρίσκεται στις ΗΠΑ, οι πρώτοι που θα κινδυνέψουν είναι οι κάτοικοί της.

Το σούπερ ηφαίστειο της λίμνης Τόμπα

Η λίμνη Τόμπα στη Σουμάτρα της Ινδονησίας shutterstock

Η χώρα των ηφαιστείων, η Ινδονησία γνωρίζει πολύ καλά από εκρήξεις, καθώς η τελευταία που σημειώθηκε ήταν του όρους Μεράπι το 2018. Υπάρχει όμως μεγαλύτερη απειλή για τις χώρες τις νοτιοανατολικής Ασίας: το σούπερ ηφαίστειο της λίμνης Τόμπα, το “ξεχασμένο ηφαίστειο” στη Σουμάτρα. Η Τόμπα είναι μια ηφαιστειακή λίμνη που βρίσκεται σε μια τεράστια καλντέρα και θεωρείται ότι βρίσκεται σε στάδιο “ξυπνήματος”. Μια έκρηξη πριν από 75.000 χρόνια “μπλόκαρε” την ανθρώπινη ανάπτυξη και σύμφωνα με τους επιστήμονες ο παγκόσμιος πληθυσμός συρρικνώθηκε δραματικά.

Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και πάλι και μάλιστα μπορεί να προκαλέσει και ένα τεράστιο τσουνάμι.

Οι κατολισθήσεις Hilina

Στη νότια πλευρά του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης βρίσκεται η διάσημη περιοχή των κατολισθήσεων Hilina, όπου καθημερινά υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενα που δημιουργεί τσουνάμι. Σύμφωνα με τον Independent “υπάρχουν ενδείξεις ότι μια παρόμοια κατολίσθηση στο κοντινό Μάουνα Λόα πριν από περίπου 120.000 χρόνια προκάλεσε ένα τσουνάμι με ύψος υπερπήδησης άνω των 400 μέτρων. Ακόμη το 1975 οι κατολισθήσεις στην Hilina δημιούργησαν ένα μικρότερο αλλά καταστρεπτικό τσουνάμι που έφτασε στην Καλιφόρνια”.

Ισχυροί τυφώνες

Η Νέα Ορλεάνη τον Οκτώβριο του 2005 μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα AP

Οι τυφώνες Άιριν, Κατρίνα, Βίλμα και Σάντι προκάλεσαν θανάτους και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ακτές της ανατολικής Αμερικής και του Κόλπου του Μεξικού. Λόγω της κλιματικής αλλαγής η συχνότητα αυτών των ισχυρών τυφώνων αναμένεται να αυξηθεί.

Στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα συνέβαιναν σπάνια, τώρα καταγράφονται σχεδόν κάθε χρόνο. Καθώς οι παράκτιες πόλεις μεγαλώνουν, οι καταστροφές γίνονται περισσότερες, με το Science Focus να χαρακτηρίζει τους τυφώνες “τις επόμενες μεγάλες φυσικές καταστροφές”.

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και η ζώνη Κασκάντια

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια shutterstock

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα έχει προκαλέσει καταστροφές στο παρελθόν και προβλέπεται ότι θα κάνει ξανά. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αύξησε την πιθανότητα σεισμού μεγέθους 8 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερου στην Καλιφόρνια μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Υπάρχει επίσης και η ζώνη καταβύθισης της Κασκάντια, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Όρεγκον και της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Ο “μεγάλος σεισμός” της Χιλής

Μια άλλη μεγάλη καταστροφή που αναμένει η ανθρωπότητα να συμβεί είναι στη Χιλή, στη δυτική ακτή της νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ηφαιστειολόγων Temblor “είναι σαφές σε πολλούς από εμάς ότι η περιοχή Κοκίμπο στη κεντρική Χιλή έχει μια ασυνήθιστη, αυξανόμενη σεισμικότητα που μπορεί να προετοιμάζει την περιοχή για έναν πολύ μεγάλο σεισμό κοντά στα τέλη του τρέχοντος αιώνα”. Ο σεισμός αυτός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα συνοδευτεί από ένα καταστροφικό τσουνάμι.

Άνοδος της στάθμης των ωκεανών

Μαλδίβες shutterstock

Με δεδομένο ότι οι αρκτικοί παγετώνες λιώνουν με ανησυχητικές ταχύτητες, οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι “περίπου 150 εκατ. άνθρωποι ζουν σήμερα σε γη που θα βρεθεί στα μέσα του αιώνα κάτω από την στάθμη της θάλασσας”, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι ανατολικές και δυτικές ακτές της Αμερικής, η Κίνα, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Οι Μαλδίβες, ένα νησιωτικό κράτος στην Αραβική θάλασσα προβλέπεται ότι θα εξαφανιστούν εξ ολοκλήρου μέχρι το 2045.

Τσουνάμι στην Καραϊβική

Ένα ηφαίστειο στα Κανάρια Νησιά, στα βορειοδυτικά παράλια της Αφρικής, απειλεί άμεσα το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής. Σύμφωνα με το BBC: “Ο δρ. Σίμον Ντέι από το University College London πιστεύει ότι μια πλευρά του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, είναι ασταθής και μπορεί να βυθιστεί στον ωκεανό”. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει ένα μεγάλο τσουνάμι που θα εξαφανίσει πολλά νησιά.

Μεγάλη ηλιακή καταιγίδα

Το 2012 η Γη λίγο έλειψε να πληγεί από μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, την πιο ισχυρή των τελευταίων 150 ετών. Το τελευταίο σημαντικό γεγονός ήταν το 1859, το οποίο δημιούργησε “έντονες γεωμαγνητικές καταιγίδες προκαλώντας φωτιές σε τηλεγραφικά γραφεία και απενεργοποίηση του τηλέγραφου, σύμφωνα με την NASA.

O Ντάνιελ Μπέικερ από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε στον ιστότοπο του οργανισμού: “Κατά τη γνώμη μου, η καταιγίδα του Ιουλίου του 2012 ήταν από όλες τις απόψεις εξίσου ισχυρή με εκείνη του 1859. Η μόνη διαφορά είναι ότι αστόχησε…Αν είχε χτυπήσει, θα μαζεύαμε ακόμα τα κομμάτια”.

Παρόμοια καταιγίδα μπορεί να είναι καταστροφική, ρίχνοντας το ίντερνετ και σχεδόν όλες τις επικοινωνίες ενώ θα προκαλέσει ζημιές τρισεκατομμυρίων.

Χτύπημα αστεροειδούς στη Γη

Πολλοί επιστήμονες αποδίδουν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων σε χτύπημα της Γης από αστεροειδή. Εάν ένας τέτοιος μας χτυπήσει σήμερα, οι συνέπειες θα είναι εξίσου καταστροφικές.

Σύμφωνα με το How Stuff Works “το 2028 ο αστεροειδής 1997XF11 θα περάσει πολύ κοντά στη Γη. Αν κάτι αλλάξει και χτυπήσει τη Γη, αυτό που θα έχουμε θα είναι έναν αστεροειδή με διάμετρο 1,5 χιλιόμετρα να χτυπάει την επιφάνεια του πλανήτη μας με περίπου 48 εκατ. χιλιόμετρα ανά ώρα. Ένας αστεροειδής που κινείται με μεγάλη ταχύτητα έχει ενέργεια που ισούται με μία βόμβα ενός εκατ. μεγατόνων. Είναι πολύ πιθανό ένας τέτοιος αστεροειδής να εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των ζώντων οργανισμών στον πλανήτη”.

Μεταδοτικές ασθένειες

Περαστικοί με μάσκες στο Τόκιο μετά από θετικά κρούσματα στον νέο κορονοϊό AP

Οι μεταδοτικές ασθένειες είχαν στο παρελθόν “φυσικά σύνορα”, δηλαδή τα ποτάμια, τους ωκεανούς και τα βουνά. Στη σύγχρονη εποχή όμως, τα αεροπλάνα έχουν επεκτείνει τα σύνορα. Λόγω των αεροδρομίων και των διάτρητων συνόρων, η επιδημία Έμπολα σκότωσε 12.000 ανθρώπους και εξαπλώθηκε σε αρκετές ηπείρους μέσα σε λίγους μήνες.

Αυτές τις μέρες, ο κοροναϊός που προέρχεται από την Κίνα, εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη. Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος είναι πλέον πιο ενημερωμένος, είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει μια επιδημία και να προκαλέσει παγκόσμια πανωλεθρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα