Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο

Διαβάζεται σε 3'
Ένα πλοίο
Φωτογραφία αρχείου AP

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο «Ζωγραφιά» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Χούθι της Υεμένης στοχοποίησαν με πύραυλο το πλοίο «Ζωγραφιά», που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Αυτή η επιχείρηση στόχευσης έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου αρνήθηκε τις προειδοποιητικές κλήσεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να εφαρμόζουν την απόφαση να εμποδίζουν την ισραηλινή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας» είπε στην ανακοίνωσή ο εκπρόσωπος.

Το χρονικό

Το μεσημέρι της Τρίτης (16/1), ένα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα που έπλεε υπό σημαία Μάλτας, δέχτηκε επίθεση με πύραυλο.

Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «Ζωγραφιά», το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ διερχόταν χωρίς φορτίο στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς βορρά 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού SALEEF της Υεμένης.

Από το χτύπημα προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, οι οποίες ωστόσο δεν επηρέασαν την αξιοπλοΐα του πλοίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Vulcanis Technical Maritime Enterprises, με έδρα τον Πειραιά, το πλήρωμά του πλοίου, 24 άτομα -όλοι αλλοδαποί- είναι καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για τρεις υπηκόους Φιλιππίνων, 20 Ουκρανούς και έναν υπήκοο Γεωργίας.

Αυξάνονται τα πλήγματα στην περιοχή

Σημειώνεται πως η πυραυλική επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο έρχεται μια ημέρα από αυτή σε πλοίο αμερικανικών συμφερόντων στην ίδια περιοχή. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε ανοιχτά των νότιων ακτών της χώρας, στον Κόλπο του Άντεν.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της οργάνωσης πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση με πυραύλους, με στόχο αμερικανικό πλοίο.

Πρόσθεσε, δε, ότι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία και πολεμικά σκάφη που συμμετέχουν στην «επίθεση» κατά της Υεμένης θα αποτελέσουν στόχους. Η απάντηση στις «αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτη και οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση και τιμωρία».

Την ίδια στιγμή, άλλος αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera ότι η οργάνωση θα επεκτείνει τους στόχους της ούτως ώστε να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία. «Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται προς το Ισραήλ για να το στοχεύσουμε· αρκεί να είναι αμερικανικό» είπε ο Nasruldeen Amer και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα