Ερντογάν: Δεν θα αγνοήσουμε το αίτημα για επαναφορά της θανατικής ποινής

default image

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος σε πλήθος που φώναζε υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής υποστήριξε ότι αυτό το μέτρο δεν μπορεί να καθυστερήσει και άλλο. Τι ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ενώπιον υποστηρικτών του ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, η οποία καταργήθηκε επίσημα το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας για την ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ως κυβέρνηση και ως Κράτος, εμείς γνωρίζουμε και ακούμε αυτό το αίτημα που είναι δικό σας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα» απάντησε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πραξικοπηματιών.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα συζητήσει με την αντιπολίτευση και μια απόφαση αναμφίβολα θα ληφθεί» πρόσθεσε ο ίδιος σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν απάντησε στους πολίτες που φώναζαν «θέλουμε την θανατική ποινή» μετά την κηδεία θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Στη Δημοκρατία, η απόφαση, είναι αυτό που θέλει ο λαός» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτήν την απόφαση καθώς σε αυτήν την χώρα εκείνοι που διαπράττουν ένα πραξικόπημα εναντίον του Κράτους υποχρεωτικά θα πληρώσουν το τίμημα».

Νεότερος απολογισμός

Εν τω μεταξύ ξεπερνούν τους 290 οι νεκροί στην απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Από τους νεκρούς, περισσότεροι από 100 είναι πρόσωπα που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, σύμφωνα με το υπουργείο, που σπεύδει να προσθέσει ότι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης οργανώθηκε από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ανακοίνωση τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων

«Ο μεγαλύτερος ρόλος στην απώθηση της προδοτικής πρωτοβουλίας ανήκει στο έθνος μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Η πρωτοβουλία των προδοτών τρομοκρατών, μελών παράνομης συμμορίας, εξουδετερώθηκε προτού οι προδότες υλοποιήσουν το σκοπό τους, χάρη στην άμεση αντίδραση των ηρωικών στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν τα στελέχη της ασφάλειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Μόλις εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο λαός μας που πληροφορήθηκε την κατάσταση βγήκε στους δρόμους για να προστατεύσει τα πραγματικά στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και να εμποδίσει το πλήγμα εναντίον του δημοκρατικού νομικού μας συστήματος, δίνοντας έτσι το πιο ωραίο μάθημα στους προδότες. Ο μεγαλύτερος ρόλος στην απώθηση της προδοτικής πρωτοβουλίας, ανήκει στο έθνος μας. Οι πραξικοπηματίες που είναι στελέχη παράνομης οργάνωσης, έχουν εξουδετερωθεί και θα τιμωρηθούν με την ποινή που τους αρμόζει εντός του νομικού συστήματος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα