Ερντογάν: “Δεν θα μας περιορίσουν με απειλές στις παραλίες μας”

Ερντογάν: “Δεν θα μας περιορίσουν με απειλές στις παραλίες μας”
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Την θέση ότι η Τουρκία "δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και πειρατείες", επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως "είναι ώρα για διάλογο"

Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και πειρατείες, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι “παρά τις προκλητικές και παιδιάστικες συμπεριφορές της απέναντι πλευράς εμείς κινηθήκαμε με τη σοβαρότητα ενός μεγάλου κράτους που έχει δίκιο”.

Σε ομιλία του στην τελετή κρατικών μεταλλίων, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι “υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και της “τΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να περιορίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, στις παραλίες μας. Η γλώσσα της απειλής δεν ωφέλησε. Όλοι οι συνομιλητές μας έχουν πλέον καταλάβει ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς και την πειρατεία. Η προώθηση της διπλωματίας στο τραπέζι τις τελευταίες μέρες είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής μας στάσης. Όσοι προσεγγίζουν την Τουρκία με ειλικρίνεια θα αντιμετωπίζονται πάντα με καλή πρόθεση. Εάν δοκιμάζουν την υπομονή και αποφασιστικότητα της Τουρκίας θα παίρνουν πάντοτε την απάντηση που τους ταιριάζει”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, είπε ότι ακόμη η Τουρκία από τη αρχή υποστήριξε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με διάλογο, διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο του δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

φον ντερ Λάιεν: Τώρα είναι ώρα για διάλογο

“Τώρα είναι η ώρα για διάλογο και διαπραγμάτευση στα ελληνοτουρκικά”, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας σε ομάδα 7 δημοσιογράφων, στην οποία μετείχε και το ΚΥΠΕ και απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων οδηγούμαστε σε διάλογο.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι “πρώτα απ’ όλα είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την πλήρη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν τα νόμιμα κυριαρχικά τους δικαιώματα αμφισβητούνται”, σημειώνοντας ότι “σε αυτό δεν υπάρχει αμφισβήτηση, παραβιάζονται”.

Όπως ανέφερε, “επρόκειτο για μια πολύ κρίσιμη κατάσταση όταν είδαμε το πώς η Τουρκία πήγε να εκφοβίσει τους γείτονές της. Είναι ένα καλό σημάδι ότι αυτό το ερευνητικό σκάφος, όπως λέγεται (Uruc Reis) επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, διότι ανοίγει μια πόρτα σε διαπραγματεύσεις και διάλογο. Και εκτιμώ ότι τώρα πρέπει να σεβαστούμε αυτό το χώρο, να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μια βιώσιμη λύση, μια ειρηνική λύση στα υπό εξέταση ερωτήματα. Αυτή είναι πραγματικά η στιγμή για διαπραγμάτευση και διάλογο”.

Κληθείσα να απαντήσει στο αν η ΕΕ θα βρεθεί στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η Πρόεδρος είπε ότι “η ΕΕ θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, διότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει άλλα θέματα που βρίσκονται στην καρδιά των συμφερόντων της ΕΕ. Εκπροσωπούμαστε, μας εκπροσωπεί, και την Κομισιόν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος που άοκνα εργάζεται σε αυτόν τον τομέα, και κατά συνέπεια μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η ΕΕ θα κάθεται στο τραπέζι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα