Ερντογάν για Συρία: Ανελέητο το καθεστώς, επιβάλλει τον τρόμο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν AP

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι μπορεί να αποτραπεί η αιματοχυσία στο Ιντλίμπ εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη συριακή κυβέρνηση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως οι εκκλήσεις της Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στην ανταρτοκρατούμενη περιφέρεια του Ιντλίμπ αποδίδουν καρπούς καθώς έχουν περάσει αρκετές ημέρες με σχετική ηρεμία, πρόσθεσε όμως πως χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να έχει συνομιλίες αργότερα τη Δευτέρα στη Ρωσία με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η στρατιωτική στήριξη του οποίου προς τη συριακή κυβέρνηση βοήθησε ώστε να ανατραπούν τα κέρδη που είχαν πραγματοποιήσει οι αντάρτες στη διάρκεια ετών και ο οποίος απέρριψε δημοσίως πριν από 10 ημέρες την τουρκική έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

ADVERTISING

«Η κατάσταση στην περιοχή του Ιντλίμπ ήταν για τρεις ημέρες ήρεμη. Φαίνεται ότι επιτύχαμε ένα αποτέλεσμα με τις προσπάθειες που έγιναν», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους το σαββατοκύριακο, στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τη Hurriyet. «Όμως εξακολουθούμε να μην είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε. Η Τουρκία, με 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, έχει ήδη αναλάβει «το πολιτικό και ανθρώπινο βάρος» από την επταετή σύγκρουση στη Συρία και οποιαδήποτε νέα ροή προσφύγων θα κατευθυνθεί προς την Τουρκία, δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει δώδεκα στρατιωτικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ, τα οποία έχει ενισχύσει τις τελευταίες εβδομάδες με στρατεύματα και εξοπλισμό, σύμφωνα με τουρκικές πηγές και πηγές στους σύρους αντάρτες. «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους αγνούς, καθαρούς, αθώους ανθρώπους εκεί μ' αυτά τα παρατηρητήρια», δήλωσε ο Ενρτογάν. «Όμως αυτή τη στιγμή όλοι μπορούν να δουν πόσο ανελέητο είναι το καθεστώς και τον τρόμο που επιβάλλει εκεί. Υπάρχει ένα κράτος τρομοκράτης».

«Ας κάνουμε όλοι μαζί βήματα, ας πάρουμε μέτρα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκονται ανάμεσα στην αντιπολίτευση στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ερντογάν. «Όμως ας μην δημιουργήσουμε μια δικαιολογία ούτε να κάνουμε ένα βήμα, όπως το να βομβαρδίσουμε εκεί».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network