Ερντογάν: ''Η Ελλάδα ζητά ελεημοσύνη και πουλά νησιά''

Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan addresses members of parliament from his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the Turkish parliament in Ankara August 11, 2009. Turkey's main opposition parties have rejected a government request for talks on addressing the Kurdish minority's long-standing grievances, party officials said, in an apparent blow to the initiative. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY POLITICS HEADSHOT)
Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan addresses members of parliament from his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the Turkish parliament in Ankara August 11, 2009. Turkey's main opposition parties have rejected a government request for talks on addressing the Kurdish minority's long-standing grievances, party officials said, in an apparent blow to the initiative. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY POLITICS HEADSHOT) REUTERS

Διαβάστε την προκλητική δήλωση του Ερντογάν για την Ελλάδα. Αναρωτιέται πώς μπορεί να αποτελεί παράδειγμα για την Τουρκία. Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση.

''Πώς μπορεί να είναι παράδειγμα για την Τουρκία η Ελλάδα, η οποία ζητά ελεημοσύνη 100 δισ. δολαρίων'', αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας πρόσφατη σχετική δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάκ Κιλιτσντάρογλου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Συνέλευσης Εξαγωγέων Τουρκίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε:

''Μια χώρα που δεν ανακοινώνει με τρόπο υγιή ούτε καν τον πληθυσμό της και προσπαθεί να εμφανίσει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, δείχνοντας μειωμένο τον πληθυσμό της. Ποια είναι η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων αυτών; Πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Τουρκία μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει ζητώντας ελεημοσύνη 100 δισ., που πουλά τα νησιά της;''.

''Τι έχει άραγε η Ελλάδα στην Κεντρική Τράπεζά της; Ποια είναι η κατάσταση με το ΔΝΤ και την ΕΕ;'' προσέθεσε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας πως το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ είναι 1,7 δισ. δολάρια και ''η Κεντρική Τράπεζά μας έχει συναλλαγματικό απόθεμα 92 δισ. δολαρίων''.

Σημειώνεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου πριν από μερικές μέρες, αναφερόμενος σε δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας πως αν δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους "θα γίνουμε Ελλάδα, είχε σχολιάσει: ''Λένε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά όταν ζητούν αύξηση οι υπάλληλοι, τους λένε θα γίνουμε σαν την Ελλάδα. Άρα η οικονομία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο;''.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας τις αναφορές του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε:

''Η Ελλάδα θα ανέμενε από τους γείτονές της να σέβονται τα προβλήματά της αντί να θορυβούν. Η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φθάσει ακόμη και το σημερινό μειωμένο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας.

Καλύτερα λοιπόν για τη γειτονική μας χώρα να ασχολείται με τα δικά της προβλήματα, φροντίζοντας παράλληλα να κρατήσει περισσότερο εποικοδομητική στάση στις διμερείς σχέσεις''.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερντογάν: "Έως το 2013 η Τουρκία θα έχει αποπληρώσει το ΔΝΤ"

SHARE:

24Media Network