Ερντογάν: Η Γερμανία 'αυτοκτονεί πολιτικά'

Ερντογάν: Η Γερμανία 'αυτοκτονεί πολιτικά'

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την σε βάρος του απαγόρευση, να εκφωνήσει ομιλία στην τουρκική κοινότητα της χώρας, στο περιθώριο της Συνόδου της G20

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Γερμανία "αυτοκτονεί πολιτικά" επειδή του απαγορεύει να εκφωνήσει ομιλία στην τουρκική κοινότητα της χώρας στο περιθώριο της συνόδου της G20.

"Εμείς λέμε ότι θέλουμε να συναντήσουμε (στη Γερμανία) τους συμπολίτες μας και οι γερμανικές αρχές ανακοινώνουν παντού ότι ο Ερντογάν δεν πρέπει να μιλήσει (...) Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο" είπε ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

"Η Γερμανία αυτοκτονεί. Είναι μια πολιτική αυτοκτονία", πρόσθεσε κάνοντας λόγο για το οικονομικό και πολιτικό κύρος της χώρας του. "Σήμερα έχουμε 80.000 τουρκικές επιχειρήσεις" στη Γερμανία οι οποίες "απασχολούν 480.000 ανθρώπους, αυτό δεν μπορείτε να το αγνοήσετε", τόνισε.

Ο Ερντογάν ήθελε να οργανώσει μια πολιτική συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Γερμανία στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο. Όμως το Βερολίνο δεν του το επέτρεψε, επικαλούμενο τον κίνδυνο ταραχών.

Ο Τούρκος πρόεδρος και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα προσπαθήσουν αύριο Πέμπτη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στη συνάντηση που θα έχουν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της G20, την Παρασκευή. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, περιορίστηκε να πει ότι η συνάντηση αυτή "πρόκειται να γίνει αύριο", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο. Στις αρχές Ιουνίου, το Βερολίνο αποφάσισε να αποσύρει τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ καθώς οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σε Γερμανούς βουλευτές να τους επισκεφθούν.

(Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, Pool)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Γερμανία, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξανά στα μαχαίρια Βερολίνο-Άγκυρα

Γερμανία-Τουρκία στα άκρα. Το Βερολίνο αποσύρει τον στρατό από το Ιντσιρλίκ

SHARE:

24Media Network