Νέες απειλές Ερντογάν: Ή μας στηρίζετε ή ανοίγουμε τις πύλες στους πρόσφυγες

Νέες απειλές Ερντογάν: Ή μας στηρίζετε ή ανοίγουμε τις πύλες στους πρόσφυγες
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο Reuters ανέβασε και πάλι τους τόνους για το προσφυγικό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ μιλώντας για αδικία σε βάρος των τουρκοκυπρίων.

Νέες πιέσεις προς τη Δύση προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του για τη δημιουργία “Ζώνης Ασφαλείας” στα σύνορα με τη Συρία, ασκεί μέσω συνέντευξης του στο Πρακτορείο Reuters, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μοχλό το προσφυγικό. 

Όπως είπε η  Τουρκία θα αναγκαστεί να αφήσει Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη της να φύγουν για την Ευρώπη, αν η Δύση δεν δώσει στήριξη στην Άγκυρα και δεν υποστηρίξει τα πλάνα της για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πρόσφυγες.

«Αν δεν μπορείτε να το αποδεχτείτε αυτό, θα ανοίξουμε τις πύλες. Αφήστε τους να πάνε όπου θέλουν να πάνε», είπε αναφερόμενος στους πρόσφυγες. Η δημιουργία ζώνης 32 χλμ. εντός της βορειοδυτικής Συρίας θα επιτρέψει στους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μπορεί να στείλουμε τρίτο γεωτρύπανο στην Κύπρο

Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής. 

«Υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες, και υπάρχουν και περιοχές όπου η νότια Κύπρος μπορεί να κάνει έρευνες. Αλλά τί λέει το διεθνές δίκαιο σε αυτό το θέμα; Όποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό», επεσήμανε.

«Αυτοί τί κάνουν; Θέλουν να στερήσουν τη βόρεια Κύπρο από αυτά. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποια δικαιώματα υπάρχουν θα ληφθούν με ποσοστά του πληθυσμού. Όποια είναι τα δικαιώματα της νότιας Κύπρου θα τα πάρει. Αλλά χώρες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση προσπαθούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτές τις θάλασσες. Το πρόβλημα πηγάζει από εδώ», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού στο θέμα της ενέργειας με τις χώρες της Δύσης, ο τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό μπορεί να αξιολογηθεί. «Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανέναν από αυτούς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μπορεί να γίνει. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει και τρίτο. Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Όλα αυτά τα πλοία μας ξεκίνησαν σταδιακά τις εργασίες και συνεχίζουν», σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα