Ερντογάν: “Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ σε θέματα ενέργειας”

Ερντογάν: “Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ σε θέματα ενέργειας”
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Τη διάθεση της Τουρκίας να συνεργαστεί με το Ισραήλ σε θέματα ενέργειας, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής και της παγκόσμιας κρίσης, διαμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία θα αποτελέσει σημείο καμπής στις μακροχρόνιες τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως της ρωσικής εισβολής και της ενεργειακής κρίσης.

Μιλώντας μετά από συνομιλίες με τον Χέρτζογκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στην Τουρκία από το 2008, ο Ερντογάν είπε ότι του μετέφερε την προσέγγιση της Τουρκίας στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Γεμάτη η ατζέντα του Ερντογάν

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη διπλωματικά συγκυρία, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Μία συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται με επίσημη αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Φανάρι και κατόπιν προσκλήσεως του κ.Ερντογάν σε δείπνο. Συνάντηση όμως την οποία φέρεται να επιθυμούσαν και οι ΗΠΑ, καθώς το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία κρίσιμο παράγοντα στην περιοχή, ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σημειωτέον ότι το ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν είχε αρχικώς διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο και χθες το επιβεβαίωσε και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Alpha είχε δηλώσει ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Σημειωτέον δε ότι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία είχε ταχθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Είναι δε η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, που πραγματοποιείται σε ένα τόσο “ανεπίσημο” πλαίσιο, δηλαδή όχι στο πλαίσιο πχ του ΝΑΤΟ. Σημειωτέον ότι η φύση της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη “δικαιολογεί” και την απουσία του Νίκου Δένδια από το δείπνο, μέσα σε κλίμα “ψυχρού πολέμου” Μαξίμου- υπουργείου Εξωτερικών.

Το ερώτημα είναι βεβαίως εάν ο κ.Ερντογάν θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι για άλλη μία φορά τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Μία πρόγευση των τουρκικών προθέσεων έδωσε πάντως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ.

Ο κ.Τσελίκ τη Δευτέρα δήλωσε ότι στη συνάντηση της Κυριακής ο Ερντογάν θα θέσει στον κ. Μητσοτάκη τις τουρκικές αξιώσεις για τη “γαλάζια πατρίδα”, την υφαλοκρηπίδα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο κ.Οικονόμου σχολίασε ότι οι δηλώσεις Τσελίκ “αφορούν χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Άγκυρας και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης.” Ενώ κυβερνητικά στελέχη υποβάθμιζαν το ζήτημα, σημειώνοντας ότι ο κ.Τσελίκ είναι κομματικό και όχι κυβερνητικό στέλεχος, επομένως οι δηλώσεις του πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα κομματικών σκοπιμοτήτων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι δεν θα τεθούν θέματα ελληνοτουρκικών διαφορών στο τραπέζι, δεδομένου ότι δεν έχει συμφωνηθεί να συμπεριληφθεί κάποιο “καυτό” ζήτημα στην ατζέντα της συζήτησης.

Στο ερώτημα εάν η Αθήνα δεν φοβάται ότι ο “σουλτάνος” θα επιχειρήσει να βάλει και άλλα θέματα στο τραπέζι, τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός σε αυτή την περίπτωση θα απαντήσει όπως πρέπει. Ενώ στο ερώτημα εάν η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση με την Τουρκία πέραν της υφαλοκρηπίδας, ο κ.Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει ότι η άποψη της Ελληνικής πλευράς για τη διαφορά με την Τουρκία είναι γνωστή και αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Στην Αθήνα πάντως θεωρούσαν ότι το κλίμα εν όψει της συνάντησης είναι καλό, αλλά σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη με χαμηλές προσδοκίες. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν δε ότι η Ελλάδα δε θέλει εντάσεις, αλλά δεν θα κάνει εκπτώσεις στις θέσεις της.

Αν δεν συζητήσουν όμως ελληνοτουρκικά, τότε για ποιο θέμα θα μιλήσουν Μητσοτάκης- Ερντογάν; Στην ατζέντα σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται περιφερειακά θέματα, όπως η αύξηση της μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας (αγωγός TANAP) και Ελλάδας (αγωγός TAP).

Η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισάγονται στη χώρα μας μέσω ΤΑΡ αποτελεί άλλωστε ένα από τα τρία βήματα του κυβερνητικού σχεδίου διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Και η στροφή της Ευρώπης και στο Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια φυσικού αερίου έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ, οι οποίες πρωτοστατούν στο ενεργειακό μπλόκο στη Ρωσία.

Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς

Την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσκεκλημένος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Σολτς – Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαρτίου θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, καθώς η Άγκυρα και το Βερολίνο είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, με τη Γερμανία να αποτελεί κορυφαία τουρκική πηγή εισαγωγών και εξαγωγών εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα