Ερντογάν: “Νίκη σε όλη την Τουρκία” – Έχασε Άγκυρα, Σμύρνη, θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Ερντογάν: “Νίκη σε όλη την Τουρκία” – Έχασε Άγκυρα, Σμύρνη, θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου με "δημοκρατική ωριμότητα". "Φυσικά υπήρξαν δήμοι που κερδήθηκαν και χάθηκαν" παραδέχθηκε. Η αντιπολίτευση παίρνει τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια. Σε θρίλερ εξελίχθηκε η αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη.

Δηλώσεις για το αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος μίλησε για “νίκη με διαφορά” του κυβερνώντος κόμματος σε όλη την επικράτεια, ωστόσο παραδέχθηκε πως το AKP έχασε “ορισμένες πόλεις”, κάτι που χαρακτήρισε “απαραίτητο στις δημοκρατίες”. “Αυτή είναι η κρίση του Έθνους μας. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτό”, είπε όπως μεταδίδει το TRT.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ενώ πρόσθεσε πως η “Τουρκία θα πορευτεί στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 με ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα”, χωρίς να “συμβιβάζεται” στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Στο σύνολο της επικράτειας, το AKP επικράτησε με 45% έναντι 30% της συμμαχίας CHP της αντιπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το AKP ηττήθηκε σε Σμύρνη και Άγκυρα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη η καταμέτρηση εξελίχθηκε σε θρίλερ:

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε μάλιστα όλα τα παράλια, πλην του Μπαλίκεσιρ.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, απάντησε αμέσως τονίζοντας ότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων, η διαφορά που χώριζε τους δύο υποψηφίους είναι μόλις 0,1%, καθώς ο Γιλντιρίμ προηγείτο με ποσοστό 48,7% έναντι 48,64% για τον Ιμάμογλου.

Στη Άγκυρα, κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Οι εκλογές πάντως αμαυρώθηκαν από επεισόδια, στα νοτιοανατολικά και την Κωνσταντινούπολη.

Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν -ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση- αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα