Εσωκομματικά πυρά στον Ζάεφ που πήρε πίσω το μέτρο για “προοδευτική” φορολογία

Εσωκομματικά πυρά στον Ζάεφ που πήρε πίσω το μέτρο για “προοδευτική” φορολογία
Ο Ζόραν Ζάεφ. Φωτό αρχείου. AP

Εξ οικείων τα βέλη για τον Ζόραν Ζάεφ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του τον κατηγορεί ότι πολύ κακώς ανέστειλε την ισχύ του μέτρου της έξτρα φορολόγησης των μεγάλων μισθών στη Βόρεια Μακεδονία.

Σαν να μην του έφταναν οι μπελάδες από το γαλλικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα ο Ζόραν Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει δελτίο θυέλλης και στο εσωτερικό μέτωπο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εισηγήθηκε και εν τέλει κατάφερε να περάσει την αναστολή του μέτρου της “προοδευτικής” φορολόγησης που ίσχυε στη Βόρεια Μακεδονία τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το μέτρο, οι μισθοί που υπερέβαιναν τα 90.000 δηνάρια το μήνα (δηλαδή τα 1463 ευρώ) φορολογούνταν με 18% και όχι με 10% όπως οι υπόλοιποι μισθοί.

Το οικονομικό επιτελείο έκρινε ότι το μέτρο δεν απέδωσε στο δημόσιο ταμείο τα αναμενόμενα ποσά και έτσι πάρθηκε η απόφαση για την αναστολή του για τα επόμενα τρία χρόνια, απόφαση που δημιούργησε πολύ μεγάλες αντιδράσεις στη γείτονα.

Ο εμπνευστής του μέτρου, πρώην υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι κατηγόρησε το κόμμα του ότι μετά την αναβολή εφαρμογής του μέτρου δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον όρο “σοσιαλδημοκρατικό” στον τίτλο του.

Ο φόρος, κατά τον ίδιο, έφερε αύξηση των δημόσιων εσόδων και μείωση των ανισοτήτων.

Πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση πολλοί είδαν το αντιπρόεδρο του Ζάεφ, Κότσο Αντζούσεφ. Ο εν λόγω είναι ένας από τους πλούσιους ανθρώπους στη Βόρεια Μακεδονία και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι στην κυβέρνηση παίζει το ρόλο του εκπροσώπου των ισχυρών επιχειρηματιών.

Ωστόσο, σε δηλώσεις που έκανε, ο Αντζούσεφ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη. “Ηταν απόφαση του υπουργείου οικονομικών στην οποία δεν είχα την παραμικρή επιρροή” ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του που πάντως δεν έπεισε και πολλούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα