Έτοιμοι 700 υπάλληλοι της Frontex να μεταβούν στην Ελλάδα

default image

Οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, από την ερχόμενη Δευτέρα, είναι στο τελικό τους στάδιο. Πυρετός διαβουλεύσεων με την Τουρκία

Οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ερχόμενη Δευτέρα είναι σε εξέλιξη, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σημειώνοντας πως στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν ρυθμιστεί και οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέδωσε σήμερα νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά «χειροτερεύουν», και κάλεσε τις αρχές να βρουν «εναλλακτικές» ως προς την κράτηση των αιτούντων άσυλο. Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, καθώς, επικαλούμενη πολλές μαρτυρίες, αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν συλλογικές επαναπροωθήσεις Σύριων.

«Δουλεύουμε στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές έτσι ώστε να υφίστανται τη Δευτέρα όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα, σημειώνοντας, ωστόσο ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκούν οι εν λόγω οργανισμοί, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε πως η Επιτροπή γνωρίζει για τα προβλήματα «χωρητικότητας» των hot spot,s καθώς και για τις «εντάσεις» που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην Ελλάδα, και πως βρίσκεται επί τόπου για να «βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση με κάθε δυνατό μέσο».

Εξάλλου, σε σχέση με την κριτική που αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως η Επιτροπή λαμβάνει «σοβαρά» υπόψη της αυτούς τους «ισχυρισμούς», τους οποίους και θέτει επί τάπητος κατά τις συναντήσεις των στελεχών της με τις τουρκικές αρχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ν. Μπερτό, ο συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτεν Φερβέι είχε χθες και σήμερα συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αιτούντων άσυλο. «Υπάρχει σαφής αναφορά στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ότι η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να είναι σεβαστή από όλους», σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «κανένα» άτομο δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν απολαμβάνει ήδη ή δεν πρόκειται να λάβει εκεί την προστασία που χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Άγκυρα και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι όλα αυτά ισχύουν.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη της διαδικασίας επιστροφών αιτούντων άσυλο «απευθείας» από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία εξαρτάται και από τη διοικητική επάρκεια των αρμόδιων υπηρεσιών, ζήτημα στο οποίο έχει σημειωθεί «πρόοδος». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 700 υπάλληλοι της Frontex είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελλάδα, τουλάχιστον 40 από τους οποίους θα βρίσκονται εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι πρώτοι 30 περίπου εμπειρογνώμονες ασύλου από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο αναμένεται να μεταβούν στα ελληνικά νησιά τη Δευτέρα.

Τέλος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές για την έναρξη της επανεγκατάστασης προσφύγων. Σήμερα διεξάγεται στην Άγκυρα φόρουμ μεταξύ της ΕΕ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Τουρκίας, κατά το οποίο θα συζητηθούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ από την ερχόμενη Δευτέρα, παράλληλα με την έναρξη των επιστροφών. Χθες, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση με θέμα την επανεγκατάσταση συμμετείχαν επίσης η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία.

Φωτο: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα