“‘Εβρασε” η Σαγκάη: Καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία Μαΐου τα τελευταία 140 χρόνια

“‘Εβρασε” η Σαγκάη: Καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία Μαΐου τα τελευταία 140 χρόνια
Καύσωνας στη Σαγκάη 2023 Eugene Hoshiko/ap

Όλο και πιο συχνά και πιο ξεκάθαρα φαίνονται πλέον οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με την πιο ανεπτυγμένη πόλη της Κίνας να κάνει ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Μάιο.

Η υψηλότερη θερμοκρασία του Μαΐου τα τελευταία 140 και πλέον χρόνια στη Σαγκάη, καταγράφηκε τη Δευτέρα (29/05). Ο υδράργυρος στην κινεζική πόλη έφτασε τους 36,1 βαθμούς Κελσίου.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 35,7 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1876 και έχει επιτευχθεί μόλις άλλες τρεις φορές το 1903, το 1915 και το 2018, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Είναι άγνωστο πότε η πόλη άρχισε να διατηρεί αρχεία θερμοκρασίας.

Σε ολόκληρο το 2022, η Σαγκάη κατέγραψε 50 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου.

Το τρέχον επίπεδο συναγερμού θερμοκρασίας στη Σαγκάη είναι κίτρινο, το χαμηλότερο από τα τρία επίπεδα. Η πορτοκαλί προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ εάν η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου εντός 24 ωρών και το κόκκινο σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες 24 ώρες.

Το ρεκόρ Μαΐου στη Σαγκάη έρχεται εν μέσω μιας σειράς υψηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη την Ασία, στο Βιετνάμ, το Λάος και την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι ειδικοί λένε ότι η ζέστη έχει επιδεινωθεί από μια έντονη περίοδο αιθαλομίχλης που έχει προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ρύπανσης.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τα κύματα καύσωνα πρόκειται να επιδεινωθούν καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο, επιταχύνονται.

Η θερμοκρασία των παράκτιων υδάτων της Κίνας έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει επιταχυνθεί, δήλωσε ο Wang Hua, επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιων προβλέψεων και παρακολούθησης στο Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας, τον περασμένο μήνα.

Η Σαγκάη, η πιο ανεπτυγμένη και πλουσιότερη πόλη της χώρας, βρίσκεται κατά μήκος αυτής της ακτογραμμής.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μήκος της κινεζικής ακτής έχει προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των παράκτιων οικοσυστημάτων και της απουσίας λασπότοπων από την παλίρροια. Επηρέασε επίσης την παροχή υπόγειων υδάτων και αύξησε τις ζημιές που προκαλούνται από καταιγίδες, πλημμύρες και εισβολή αλμυρoύ νερού, είπε ο Wang.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα