Εξηγήσεις από την Τουρκία για την επίθεση σε άοπλους πολίτες στο Τσιζρέ, ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη

Εξηγήσεις από την Τουρκία για την επίθεση σε άοπλους πολίτες στο Τσιζρέ, ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη

"Η βιντεοσκόπηση μιας θηριωδίας δεν είναι έγκλημα, αλλά το να πυροβολείς άοπλους πολίτες είναι σίγουρα", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΠΛΑΝΑ (vid)

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την Δευτέρα την Άγκυρα να ξεκινήσει έρευνα για τα πυρά που δέχτηκε μια ομάδα άοπλων πολιτών σε μια περιοχή όπου κατοικούν Κούρδοι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά τη δημοσιοποίηση ενός σοκαριστικού βίντεο από την επίθεση αυτή.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το επεισόδιο αυτό που σημειώθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες στην πόλη Τσιζρέ της Τουρκίας.

Το βίντεο, που κατά τα φαινόμενα τραβήχτηκε από τον εικονολήπτη Ρεφίκ Τεκίν, δείχνει μια ομάδα άοπλων αμάχων, με επικεφαλής τους έναν άνδρα και μια γυναίκα οι οποίοι κρατούν λευκές σημαίες. Οι υπόλοιποι σέρνουν ένα κάρο όπου προφανώς είναι στοιβαγμένα πτώματα, κάτω από κουβέρτες. Στο βάθος, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας τους παρακολουθούν από ένα θωρακισμένο όχημα.

Ξαφνικά οι άμαχοι δέχονται "καταιγισμό πυρών", όπως είπε ο Ζέιντ, χαρακτηρίζοντας "εξαιρετικά σοκαριστικές" τις εικόνες που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Στις σκηνές που ακολουθούν επικρατεί το απόλυτο χάος: ο εικονολήπτης, τραυματισμένος και ο ίδιος, πέφτει στο έδαφος και το αίμα του λερώνει τον φακό της μηχανής του. Τριγύρω του πτώματα σωριασμένα στον δρόμο ενώ ένας άνδρας προσπαθεί να προστατευτεί, κρυμμένος πίσω από μια κολόνα.

"Ανησυχώ πολύ για τον εικονολήπτη που έχει τραυματιστεί και κινδυνεύει να συλληφθεί μόλις βγει από το νοσοκομείο", είπε ο Ζέιντ. "Η βιντεοσκόπηση μιας θηριωδίας δεν είναι έγκλημα, αλλά το να πυροβολείς άοπλους πολίτες είναι σίγουρα", πρόσθεσε, ζητώντας να διεξαχθεί μια "ανεξάρτητη έρευνα εις βάθος" για το επεισόδιο αυτό.

Στην πόλη Τσιζρέ, στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, έχει επιβληθεί από τον Δεκέμβριο απαγόρευση της κυκλοφορίας, καθώς ο στρατός διεξάγει εκεί μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" ευρείας κλίμακας εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK.

Ο Ζέιντ σημείωσε ότι το βίντεο "θέτει σημαντικά ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Τσιζρέ και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο" και έκανε έκκληση στις τουρκικές αρχές "να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών" κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βίντεο φρίκης: Ο τουρκικός στρατός γαζώνει Κούρδους αμάχους στο Τζίζρε

SHARE:

24Media Network