Εκλογές στην Ισπανία: Καθαρή πρωτιά αλλά χωρίς αυτοδυναμία για τον Ραχόι

Εκλογές στην Ισπανία: Καθαρή πρωτιά αλλά χωρίς αυτοδυναμία για τον Ραχόι

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία, χαμηλή η προσέλευση. Στο 78% της καταμέτρησης είναι πρώτο το Λαϊκό κόμμα και δεύτερο το Σοσιαλιστικό. Φιάσκο των δημοσκοπήσεων που έδιναν στη δεύτερη θέση τους Podemos

Οι κάλπες έκλεισαν στην Ισπανία και όλη η χώρα ανέμενε με καρδιοχτύπι τις πρώτες έρευνες έξω από τις κάλπες, που περιγράφουν το τοπίο των σημερινών εκλογών, που αναμένεται να αλλάξουν για πάντα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το χαρακτηριστικό πάντως των εκλογών αυτών, όπως αναφέρουν κι όλοι οι πολιτικοί κι οι αναλυτές, είναι η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες (το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,21%), που ωθεί όλους – παρά τα αρχικά συναισθήματα - να τηρούν και να προτρέπουν τους οπαδούς να τηρήσουν συνετή στάση, μέχρι να γίνουν γνωστά τα πλήρη αποτελέσματα, καθώς πολλά ποσοστά μπορεί να αλλάξουν στη διάρκεια της νύκτας.

Οι εκλογές εξελίσσονται σε θρίλερ, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, και με την ενσωμάτωση των ψήφων στο 78,35% το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 32,31% και 136 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 23,27% και 89 έδρες, οι Unidos Podemos 21,29% και 71 έδρες και οι Ciudadanos 12,51% και 29 έδρες. Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Φιάσκο των δημοσκοπήσεων

Νωρίτερα, το πρώτο exit poll που παρουσίασε η κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας έφερε μεν πρώτο το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), με 117 έως 121 έδρες στο Κοινοβούλιο, αλλά στη δεύτερη θέση τη συμπαράταξη των Unidos Podemos, με 91-95 έδρες (από 69), έναντι των Σοσιαλιστών του Psoe, που ερχόταν τρίτο με 81-85 έδρες (από τις 90 που είχε στην προηγούμενη Βουλή).

Μιλώντας στην πρώτη του ανάλυση μετά την ανακοίνωση των exit polls, o ηγέτης της IU, του έτερου εταίρου της συμμαχίας Unidos Podemos Αλβέρτο Γκαρθόν, κάλεσε σε σύνεση στην ανάλυση των πρώτων ενδείξεων, τονίζοντας όμως πως αυτά υποδεικνύουν πως η χώρα έχει μία χρυσή ευκαιρία ν’ αλλάξει σελίδα.

Το τέταρτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, παραμένουν τέταρτη δύναμη σε όλη τη χώρα, αλλά με σημαντικές απώλειες από τις προηγούμενες 40 έδρες, καθώς τα exit polls τους πίστωναν με 26-30 έδρες.

Πάντως, η νύκτα αναμένεται να είναι μακρά, καθώς τα τελικά αποτελέσματα που θα καθορίσουν επακριβώς πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων, με βάση τους οποίους θα κινηθούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα δώσουν το στίγμα για το ποιές μετεκλογικές συμμαχίες μπορούν να εξασφαλίσουν μία στιβαρή κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογές στην Ισπανία: Οι Ισπανοί γυρίζουν την πλάτη στις κάλπες

SHARE:

24Media Network