Ευρωβουλευτής σε απεργία πείνας για το κλίμα και τη φορολόγηση των κερδοσκόπων

Ευρωβουλευτής σε απεργία πείνας για το κλίμα και τη φορολόγηση των κερδοσκόπων
Ο ευρωβουλευτής Pierre Larrouturou AP

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) εκτιμάται πως θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο κόστος της κρίσης, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα αναχώματα για την καθιέρωσή του.

Ο ευρωβουλευτής Pierre Larrouturou, που συνεργάζεται με την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ξεκίνησε απεργία πείνας για τη κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της υγείας στην Ευρώπη. Σήμερα βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα.

Η ανακοίνωσή της απεργίας πείνας έγινε με συνέντευξή του στη γαλλική Liberation. Ο ίδιος υποστηρίζει την καθιέρωση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, από το 2024, ένα μέτρο που όπως λέει θα μπορούσε να αποφέρει 50 δις ευρώ κάθε χρόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κεντρικό επιχείρημά του, είναι η απελευθέρωση περισσότερων πόρων για το κλίμα την υγεία και την έρευνα.

Στην ερώτηση γιατί επέλεξε αυτό τον τρόπο δράσης, ο ίδιος απαντά: “Επειδή βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Κάθε επτά χρόνια, και δυστυχώς μόνο κάθε επτά χρόνια, γίνεται η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το στάδιο γίνονται οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Είναι ένα παράδοξο σύστημα την ώρα που στα κράτη-μέλη υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης φορολογικών μεταρρυθμίσεων κάθε χρόνο. Στις συζητήσεις αυτές θα καθορίσουμε πόσο χρήμα θα διατεθεί για το κλίμα, για την υγεία, για την έρευνα ή για το προσφυγικό. Επίσης, μέσα σε αυτές τις εβδομάδες θα αποφασίσουμε για το αν θα υπάρξει φόρος επί της κερδοσκοπίας των δισεκατομμυριούχων και οι διαπραγματεύσεις θα είναι περίπλοκες”.

Συνεχίζοντας αναφέρει πως υπάρχουν πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση “από ηγέτες με μεγάλη δύναμη που πιστεύουν ότι τελικά το Ευρωκοινοβούλιο θα υποκύψει στις πιέσεις αυτές”. “Ο μόνος τρόπος άσκησης πίεσης στη Μέρκελ και τον Μακρόν, είναι να γνωρίζουν οι πολίτες τη σημασία αυτού που διαπραγματευόμαστε αυτήν τη στιγμή.

Μπορούμε να μιλήσουμε για τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης για το 2030, αλλά αν για επτά χρόνια δεν υπάρχουν χρήματα για τη μόνωση των σπιτιών ή την ανάπτυξη των δημόσιων μεταφορών, τότε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.

Γι ‘αυτό αποφάσισα να κάνω απεργία πείνας: έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Οι γιατροί στο Κοινοβούλιο ανησυχούν λίγο και με αναγκάζουν να κάνω καθημερινό έλεγχο, αλλά αισθάνομαι πολύ δυνατός”.

Στο επίκεντρο των απαιτήσεών σας βρίσκεται ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Τι είναι αυτός ο φόρος;

Ο Pierre Larrouturou εξηγεί: “Όταν εσείς και εγώ πηγαίνουμε για ψώνια, πληρώνουμε ΦΠΑ. Στη Γαλλία είναι στο 20%, για το τηλέφωνο που σας μιλάω τώρα. Για τα απαραίτητα, σαν τα προϊόντα διατροφής, η κυβέρνηση αποφασίζει χαμηλότερο φόρο για να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης. Ωστόσο, ακόμη και για τα απολύτως απαραίτητα, πρέπει να πληρώσετε φόρο της τάξης του 5,5%. Σήμερα όμως, αν αγοράσετε μετοχές και ομόλογα στις χρηματοοικονομικές αγορές, ο φόρος είναι 0%. Ζητάω αυτό το 0% να γίνει 0,1% και 0,01% επί των ομολόγων και των συναλλαγών υψηλής συχνότητας αντιστοίχως. Μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσοστό που όμως μπορεί να εξασφαλίσει 50 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 50 δις παραπάνω χωρίς να ζητάμε από τον μέσο πολίτη τίποτα, μιλάμε για ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας για τα νοσοκομεία, την έρευνα και το κλίμα”.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ακόμη ότι ο Μακρόν και άλλοι αρχηγοί κρατών δεν “επικροτούν τη φορολόγηση της κερδοσκοπίας”.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει “καλό βήμα” τη συμφωνία  για τον φόρο πλαστικών, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου. “Αποφέρει όμως μόνο 7 δις ετησίως”, αναφέρει.

Τα αδιέξοδα

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αποκαλείται και φόρος Τόμπιν από τον Αμερικανό Νομπελίστα και μαθητή του Κέινς, Τζέιμς Τόμπιν. Ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές το 1972.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα ιστορικό πακέτο για τον νέο επταετή προϋπολογισμό ύψους 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ με την προσθήκη νέων πηγών εσόδων για τη χρηματοδότησή του. Ωστόσο, δείχνουν να αρνούνται την εισαγωγή τέτοιων μηχανισμών αύξησης εσόδων σε ολόκληρη την ΕΕ.

To Ευρωκοινοβούλιο αξιώνει να δοθούν άμεσα 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτός των ανώτατων ορίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, για την ενίσχυση των τομέων της υγείας, της απασχόλησης και της έρευνας.

Δυστυχώς και ο Οκτώβριος τελείωσε χωρίς συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωβουλής έχουν πολλαπλές δυσκολίες, με τα χρονικά περιθώρια όμως λόγω της πανδημίας να στενεύουν δραματικά.

Το ευρωκοινοβούλιο κατέκρινε το γεγονός πως τελικά τα κονδύλια που συμφωνήθηκαν για τον νέο επταετή προϋπολογισμό ήταν χαμηλότερα από τις αρχικές προτάσεις.

Από την άλλη ζητά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών με ενίσχυση του προγράμματος Erasmus και των προγραμμάτων για την έρευνα.

Ακόμη, ζητά τη λεγόμενη ρήτρα για το Κράτος Δικαίου και τη διασύνδεσή του με κυρώσεις και πιθανές διακοπές της ροής κονδυλίων προς τους παραβάτες, ρύθμιση όμως που βρίσκει ως εμπόδια για εύλογους λόγους, κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Όσο καθυστερούν να κλείσουν οι συνομιλίες, τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκταμίευση προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2021…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα