Φάλον: Μόλις το 5% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία έχει στόχο το ISIS

Φάλον: Μόλις το 5% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία έχει στόχο το ISIS

O υπουργός Άμυνας της Βρετανίας υποστηρίζει πως η πλειονότητα των επιδρομών είχε αποτέλεσμα να 'σκοτωθούν άμαχοι' ή στοχοθέτησε μέλη θεωρούμενων ως 'μετριοπαθών' οργανώσεων της αντιπολίτευσης οι οποίες μάχονται εναντίον του Άσαντ

Μόλις η μια στις 20 επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία στοχοθετεί τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε σήμερα Σάββατο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέγραψαν ότι το 5% των ρωσικών πληγμάτων είχαν στόχο τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ενώ η πλειονότητα των επιδρομών στην πραγματικότητα είχε αποτέλεσμα να «σκοτωθούν άμαχοι» ή στοχοθέτησε μέλη θεωρούμενων ως «μετριοπαθών» οργανώσεων της αντιπολίτευσης οι οποίες μάχονται εναντίον του Άσαντ, τόνισε ο Φάλον σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Sun.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η ρωσική επέμβαση «περιπλέκει» περαιτέρω την κατάσταση.

«Αναλύουμε πού γίνονται τα πλήγματα κάθε πρωί», είπε ο Φάλον. «Η μεγάλη πλειονότητά τους δεν έχει διόλου στόχο το ΙΚ».

«Τα στοιχεία μας καταδεικνύουν ότι ρίπτονται μη κατευθυνόμενες βόμβες σε τομείς όπου συχνάζουν άμαχοι, σκοτώνοντας αμάχους, και ότι ρίπτονται βόμβες εναντίον των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που πολεμούν τον Άσαντ», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Η Ρωσία «παρέχει υποστήριξη στον Άσαντ και διαιωνίζει τα δεινά» του άμαχου πληθυσμού, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας εξάλλου επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επέκταση της εντολής για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του ΙΚ, χαρακτηρίζοντας «ηθικά εσφαλμένο» να μην συμμετέχει η βρετανική Πολεμική Αεροπορία στις επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Μέχρι σήμερα, η Βρετανία συμμετέχει μόνο στους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ.

Για τον Μάικλ Φάλον, τα πλήγματα εναντίον του ΙΚ επιτρέπουν την προληπτική αντιμετώπιση της απειλής να διαπραχθούν επιθέσεις στο έδαφος της Βρετανίας και «δεν μπορούμε να το αφήνουμε αυτό στη γαλλική, την αυστραλιανή και την αμερικανική [Πολεμική] Αεροπορία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκρινε χθες, τρίτη ημέρα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, ότι η τρέχουσα προσέγγιση της Μόσχας, η οποία αντιμετωπίζει όλους τους αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ «τρομοκράτες» συλλήβδην, είναι συνώνυμη της «εγγυημένης καταστροφής».

Η Βρετανία διαμηνύει πως το σχέδιο απόφασης της Ρωσίας όσον αφορά τη Συρία δεν έχει καμιά τύχη

Η Βρετανία διεμήνυσε χθες Παρασκευή ότι δεν βλέπει καμιά πιθανότητα να προχωρήσει η προσπάθεια της Ρωσίας να εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη η πρωτοβουλία της με στόχο τη σύμπηξη ενός ευρέος διεθνούς συνασπισμού για τη διεξαγωγή μιας εκστρατείας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κάτι που η Μόσχα αντέτεινε πως θεωρεί πολύ παράξενο, επιχειρηματολογώντας ότι η πρότασή της δεν περιέχει απολύτως τίποτε το μεμπτό.

Η Ρωσία είχε κυκλοφορήσει την Τετάρτη ένα σχέδιο απόφασης στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καλούσε τα κράτη που συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ και άλλων εξτρεμιστών να συντονίζουν τις ενέργειές τους με τις κυβερνήσεις των κρατών όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση της Συρίας, αυτό θα σήμαινε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι το ρωσικό σχέδιο απόφασης έχει μέλλον, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Η Βρετανία είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας—δικαίωμα βέτο έχουν επίσης οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα ΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε τον Ράικροφτ «πεσιμιστή» και πρόσθεσε ότι μπορεί να αποπειραθεί τη Δευτέρα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το σχέδιο απόφασης, το οποίο διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της οποίας προέδρευσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν βλέπω τίποτε στο οποίο θα μπορούσαν να προβληθούν αντιρρήσεις σε αυτή την απόφαση. Είναι πραγματικά πολύ παράξενο. Δεν υπάρχει τίποτε στο οποίο μπορεί κανείς να προβάλει ενστάσεις και είμαι πολύ περίεργος να ακούσω τι έχουν να πουν εναντίον αυτού [του σχεδίου] απόφασης», επέμεινε ο Τσούρκιν.

Η Ρωσία συνέχισε χθες Παρασκευή, για τρίτη συνεχή ημέρα, τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο έδαφος της Συρίας, πλήττοντας εδάφη που ελέγχουν αντάρτες μάλλον, παρά τους μαχητές του ΙΚ, κάτι που αντιμετωπίζεται με οργή στη Δύση.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στη Συρία, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την ανάπτυξη δυνάμεων της Ρωσίας και το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτές τις δυνάμεις εναντίον αντιπάλων του καθεστώτος του Άσαντ», ανέφερε ο Ράικροφτ.

Ο Τσούρκιν από την πλευρά του δήλωσε πως τον ανησυχεί το ότι η Βρετανία μοιάζει να μην προτίθεται να διαπραγματευθεί, όπως οι ΗΠΑ στην περίπτωση ενός σχεδίου ψηφίσματος για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τον περασμένο μήνα που απορρίφθηκε διότι η Ουάσινγκτον και άλλοι απέρριπταν τη φρασεολογία του όσον αφορά τους πολέμους στη Συρία και στην Υεμένη.

«Είμαι λίγο ενοχλημένος», είπε ο Τσούρκιν. «Εάν εξ υπαρχής λες "δεν θέλω καν να προσπαθήσω [να βρεθεί] κοινός τόπος", θα έχουμε ένα πολύ παράξενο Συμβούλιο Ασφαλείας», εξήγησε.

SHARE:

24Media Network