Φιλιππίνες: Συναγερμός από τους ειδικούς - Η έκρηξη του ηφαιστείου Μάγιον θα διαρκέσει μήνες

In this Thursday, Jan. 25, 2018, file photo, the Mayon volcano spews molten lava during its sporadic eruption early as seen from a village in Legazpi city, Albay province, around 340 kilometers (200 miles) southeast of Manila, Philippines. (AP Photo/Bullit Marquez, File)
In this Thursday, Jan. 25, 2018, file photo, the Mayon volcano spews molten lava during its sporadic eruption early as seen from a village in Legazpi city, Albay province, around 340 kilometers (200 miles) southeast of Manila, Philippines. (AP Photo/Bullit Marquez, File) AP

Οι κάτοικοι θα πρέπει να τροποποιήσουν τις ζωές τους, καθώς η λάβα, ο καπνός και οι στάχτες θα τους ταλαιπωρούν για αρκετό καιρό ακόμη προειδοποιούν οι επιστήμονες

Τα τελευταία στοιχεία των επιστημόνων υποδεικνύουν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Μάγιον στις Φιλιππίνες ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να τροποποιήσουν σημαντικά την καθημερινότητα και τις ζωές τους ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο των Φιλιππίνων συνεχίζει να "βρυχάται" εδώ και μήνες, "ξερνώντας" λάβα και γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με καπνό και τη γη με στάχτη σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

ADVERTISING

Πάνω από 74.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και διαμένουν σε καταφύγια. Θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμούς, ενώ η ζώνη αποκλεισμού εκτείνεται σε απόσταση 8χλμ γύρω από τον κρατήρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην οικονομία, καθώς η διακοπή της καλλιέργειας ρυζιού υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει ζημιές - μόνο τις δύο τελευταίες - τουλάχιστον 2 εκατ. δολαρίων.

Οι τοπικές αρχές διατηρούν το επίπεδο συναγερμού στο "τέσσερα" γεγονός που σημαίνει ότι μια βίαιη έκρηξη του ηφαιστείου θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με τα ηφαίστεια, καθώς αριθμεί πάνω από 22 ενεργά. Μόνο το Μάγιο έχει εκραγεί τουλάχιστον 50 φορές τα τελευταία 500 χρόνια, με την τελευταία έκρηξη του 2013 να σκοτώνει πέντε ανθρώπους. Η πιο πολύνεκρη έκρηξη ήταν αυτή του ηφαιστείου Πινατούμπο το 1991 που είχε σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον και σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εντυπωσιακά πλάνα: 'Ξύπνησε' το ηφαίστειο Μάγιον

SHARE:

24Media Network