Φινλανδία: Οι πρώτες δηλώσεις της Σάνα Μάριν μετά την ήττα στις εκλογές και η επόμενη ημέρα

Φινλανδία: Οι πρώτες δηλώσεις της Σάνα Μάριν μετά την ήττα στις εκλογές και η επόμενη ημέρα
Σάνα Μάριν AP Photo/Sergei Grits

Μετά την ήττα και την 3η θέση για το SPD στις φινλανδικές εκλογές, η Σάνα Μάριν προχώρησε στις πρώτες της δηλώσεις, σημειώνοντας πως "η δημοκρατία είναι πάντα ένα υπέροχο πράγμα". Τα ποσοστά που κατέγραψαν τα κόμματα.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, έχασε τη μάχη για την παραμονή της στην εξουσία, αφού το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) του οποίου ηγείται ηττήθηκε καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στις εκλογές-κλειδί, καθώς έμεινε πίσω από τους συντηρητικούς και ακροδεξιούς αντιπάλους της.

Με την καταμέτρηση όλων των ψήφων την Κυριακή, το δεξιό κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού (NCP) κέρδισε το 20,8% των ψήφων, με το λαϊκιστικό, εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών να συγκεντρώνει 20,1%. Το SDP του Μάριν έλαβε το 19,9% των ψήφων. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν 71,9%.

Η Μάριν συνεχάρη τους νικητές των εκλογών κατά την ομιλία παραίτησής της, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την αύξηση του υ ποσοστού των ψήφων υπέρ του κόμματός της όσο και του προβλεπόμενου αριθμού των βουλευτών του. “Είναι ένα πραγματικά καλό επίτευγμα, παρόλο που δεν τερμάτισα πρώτη σήμερα“, δήλωσε στους υποστηρικτές της στο Ελσίνκι σύμφωνα με τον Guardian.

Η δημοκρατία μίλησε, ο φινλανδικός λαός έδωσε την ψήφο του και ο εορτασμός της δημοκρατίας είναι πάντα ένα υπέροχο πράγμα”, πρόσθεσε. “Έχουμε καλό λόγο να είμαστε χαρούμενοι για αυτό το αποτέλεσμα”.

Ο ηγέτης του NCP, Πέττερι Όρπο, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, Yle, ότι το αποτέλεσμα ήταν μια “μεγάλη νίκη … μια ισχυρή εντολή για τις πολιτικές μας”, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα ηγηθεί των συνομιλιών για τον συνασπισμό. Η ηγέτης του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος “Φινλανδοί” Ρίκκα Πούρρα έκανε λόγο για “εξαιρετικό αποτέλεσμα”.

Ο Όρπο, ένας 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η αλληλεγγύη της σκανδιναβικής χώρας προς το Κίεβο θα παραμείνει ισχυρή κατά τη διάρκεια της θητείας του.

“Πρώτα στην Ουκρανία: είμαστε δίπλα σας, μαζί σας”, δήλωσε στο Associated Press μετά την εκδήλωση νίκης του NCP. “Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτόν τον τρομερό πόλεμο. Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό, επειδή αγωνίζεται για εμάς. Αυτό είναι ξεκάθαρο“.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σε ένα μεγάλο κομμάτι σύνορα με τη Ρωσία, ξεπέρασε τα τελευταία εμπόδια για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς τα μέλη της συμμαχίας, η Τουρκία και η Ουγγαρία, υπέγραψαν την αίτηση ένταξης της χώρας.

Τίτλοι τέλους για τη νεότερη πρωθυπουργό στον κόσμο

Η Μάριν, 37 ετών, έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την ηγεσία του SDP -και την πρωθυπουργία της Φινλανδίας- το 2019 και οδήγησε με επιτυχία τη χώρα μέσα από την πανδημία του κορονοϊού και στα πρόθυρα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η αποφασιστικότητα της Μάριν να απολαμβάνει την κοινωνική της ζωή έγινε επίσης πρωτοσέλιδο, με τους θαυμαστές της να την χαιρετίζουν ως ανερχόμενο αστέρι της κεντροαριστεράς και πρότυπο για μια νέα γενιά νέων γυναικών ηγετών. Οι επικριτές λένε ότι η συμπεριφορά της ήταν κατά καιρούς “ακατάλληλη” για το αξίωμά της.

Αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και να υποβληθεί σε τεστ για ναρκωτικά πέρυσι, αλλά υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμά της να διασκεδάζει, αφού εμφανίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο που την έδειχναν να πίνει και να χορεύει με φίλους της.

Η προσωπική της δημοτικότητα παρέμεινε υψηλή, αλλά με την πρόβλεψη ύφεσης και την εκτίναξη του πληθωρισμού, οι κατηγορίες των ηγετών της αντιπολίτευσης για υπερβολικό κρατικό δανεισμό και διογκωμένες δημόσιες δαπάνες -μαζί με τις υποσχέσεις τους να επιβάλουν σκληρές περικοπές, ιδίως στους προϋπολογισμούς κοινωνικής πρόνοιας- έπληξαν το σπίτι.

Στη Φινλανδία, το μεγαλύτερο κόμμα έχει παραδοσιακά τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού για να αποκτήσει την πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι η τετραετής θητεία της Μάριν ως πρωθυπουργού έφτασε στο τέλος της – ακόμη και αν το SDP θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει μέρος του νέου συνασπισμού.

Εν αναμονή διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το NCP κέρδισε 48 έδρες στο κοινοβούλιο των 200 εδρών της σκανδιναβικής χώρας, 10 περισσότερες από την απερχόμενη βουλή, ενώ οι “Φινλανδοί” κατέλαβαν 46 έδρες – αύξηση επτά βουλευτών. Το SDP ακολουθεί με 43 έδρες, τρεις περισσότερες από την προηγούμενη θητεία.

Ο Όρπο υποσχέθηκε να μειώσει τις δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας και στέγασης, ενώ η Πούρρα -της οποίας το κόμμα των Φινλανδών συμμετείχε σε κυβερνήσεις συνασπισμού από το 2015 έως το 2017- δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι να μειώσει τη μετανάστευση εκτός ΕΕ, υποσχόμενη επίσης να επικεντρωθεί στις πολιτικές για το κλίμα, την εγκληματικότητα και την ενέργεια, εάν συμμετέχει στον νέο συνασπισμό.

“Εμπιστεύομαι τη φινλανδική παράδοση των διαπραγματεύσεων με όλα τα κόμματα και της προσπάθειας να βρεθεί η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση πλειοψηφίας για τη Φινλανδία”, δήλωσε ο Όρπο στο AP.

“Και ξέρετε τι είναι σημαντικό για εμάς; Είναι ότι είμαστε ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χτίζουμε τη Νατο-Φινλανδία και διορθώνουμε την οικονομία μας. Ενισχύουμε την οικονομική μας ανάπτυξη και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Αυτά είναι τα κρίσιμα, κύρια, σημαντικά ζητήματα που πρέπει να εγγράψουμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα”.

Ο ηγέτης του NCP, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα δεν αποκλείει να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, αναμένεται τώρα να αρχίσει να βολιδοσκοπεί άλλους ηγέτες για να αρχίσει να προσπαθεί να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού από τη Δευτέρα, μια διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Θα μπορούσε να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν δεξιόστροφο “μπλε-μαύρο” συνασπισμό με τους Φινλανδούς και ένα ή περισσότερα μικρότερα κόμματα, αλλά μπορεί επίσης να αποφασίσει να επιδιώξει μια “μπλε-κόκκινη” συμμαχία με το SDP και τους συμμάχους του, ένα αποτέλεσμα που οι αναλυτές θεωρούν ίσως το πιο πιθανό, παρά τις σημαντικές διαφορές πολιτικής.

Το έργο του περιπλέκεται από το γεγονός ότι το SDP και δύο από τον σημερινό πεντακομματικό συνασπισμό του, οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία, έχουν ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε συμμαχία με τους Φινλανδούς, τους οποίους η Μαρίν αποκάλεσε “ανοιχτά ρατσιστές” κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα