Φινλανδία: Ήττα της Σάνα Μάριν – Νικητής το συντηρητικό κόμμα και νέο ρεκόρ της ακροδεξιάς στις εκλογές

Φινλανδία: Ήττα της Σάνα Μάριν – Νικητής το συντηρητικό κόμμα και νέο ρεκόρ της ακροδεξιάς στις εκλογές
Σάνα Μάριν AP

Η Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία.

Η κεντροδεξιά είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, με το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία (NCP) να προηγείται και την ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστά ρεκόρ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Yle.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που συνήθως πέφτει κοντά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (43).

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία – αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Είναι μια πολύ μεγάλη νίκη», δήλωσε ο πιθανός μελλοντικός αρχηγός της κυβέρνησης Όρπο.

Οι διαφορές στις ψήφους θα είναι ακόμη μικρότερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Yle: 20,9% για την κεντροδεξιά, 20,3% για την ακροδεξιά και 19,7% για τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Ας περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα», δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός Μάριν. «Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη στον κόσμο που ψήφισε μαζικά τους Σοσιαλδημοκράτες», είπε μπροστά στους αντιπάλους της στο πλατό του Yle.

Τα τρία κόμματα προχωρούν πράγματι σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές του 2019, με ρεκόρ που υποσχέθηκαν στους εθνικιστές του κόμματος Φινλανδοί.

«Είναι μια πρόβλεψη, οπότε ας το πάρουμε ως τέτοιο, αλλά είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», σχολίασε η αρχηγός του κόμματος της Ριίκα Πούρα.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα