Φόρος κατά του νέφους στην Κίνα

Φόρος κατά του νέφους στην Κίνα

Τρόπου να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση ψάχνει η κυβέρνηση της Κίνας. Έρχεται φόρος για την κυκλοφορία των οχημάτων

Την επιβολή ειδικού φόρου "κυκλοφοριακής συμφόρησης" επιστρατεύουν οι Αρχές στο Πεκίνο, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση

"Έως το 2015, στόχος μας είναι τα μέσα μεταφοράς, να διαχειρίζονται το 50% της κίνησης μέσα στον 5ο περιφερειακό δακτύλιο, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 10% σε σχέση με το 2010", δήλωσε ο Ουανγκ Γινγκτζιάν, αρμόδιος αξιωματούχος της δημοτικής αρχής.

Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές, εάν ο φόρος θα εισαχθεί με τη μορφή διοδίων, κάποιας ειδικής κάρτας ή ακόμη και προστίμου, ενώ το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει και κίνητρα για την αγορά υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όπως η εγκατάσταση νέων σταθμών φόρτισης. 

Σημειώνεται πως το Πεκίνο, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, εισήγαγε μέτρο ρύθμισης της κυκλοφορίας τύπου δακτυλίου, με βάση τον αριθμό των πινακίδων, αύξησε τα τιμολόγια στάθμευσης, κατασκεύασε νέους σταθμούς μετρό και επέβαλε σειρά άλλων μέτρων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

"Ούτε οι περιορισμοί ούτε οι φόροι μπορούν να βάλουν τέλος στα μποτιλιαρίσματα, γιατί δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος", λέει ο Ζανγκ Τσανγκίνγκ, ειδικός σε θέματα νομοθεσίας οδικής κυκλοφορίας.

Όπως ο ίδιος λέει, η μοναδική βιώσιμη λύση θα είναι η επέκταση των δρόμων και οι επενδύσεις στα μέσα μεταφοράς.

SHARE:

24Media Network