Μακελειό στη Βαρκελώνη: Βαν παρέσυρε πεζούς. Νεκροί και τραυματίες

Μακελειό στη Βαρκελώνη: Βαν παρέσυρε πεζούς. Νεκροί και τραυματίες
An injured person is carried in Barcelona, Spain, Thursday, Aug. 17, 2017, after a white van jumped the sidewalk in the historic Las Ramblas district, crashing into a summer crowd of residents and tourists and injuring several people, police said. (AP Photo/Oriol Duran) AP

Για 13 νεκρούς, τουλάχιστον 100 τραυματίες εκ των οποίων κάποιοι σοβαρά, μιλούν επισήμως οι αρχές. Νεκρός ένας εκ των δραστών. Συνελήφθησαν δυο άτομα, μεταξύ αυτών και ο άντρας που νοίκιασε το ένα όχημα. Βρέθηκε και το δεύτερο βαν, που σχετίζεται με την επίθεση. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Το χρονικό του χτυπήματος

Τρόμος και χάος το απόγευμα της Πέμπτης στον πεζόδρομο Λα Ράμπλα, από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Βαρκελώνης, με βαν να πέφτει σε πλήθος ανθρώπων, γνωστοποίησε η αστυνομία της Καταλονίας. Το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Amaq, που πρόσκειται στην οργάνωση, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.


13 νεκροί και 100 τραυματίες

Δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, 100 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα 10 σοβαρά, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ-1 της Θεώνης Ζησιμοπούλου, γραμματέα του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην πόλη, μεταξύ των τραυματιών είναι μία Ελληνίδα και τα δύο παιδιά της. Η μητέρα είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι το περιστατικό αποτελεί “τρομοκρατική ενέργεια”. Νεκρός από αστυνομικά πυρά έπεσε ένας εκ των δραστών, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, οι οποίες προχώρησαν στη σύλληψη δύο ατόμων, μεταξύ των οποίων ο άνδρας, που νοίκιασε το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, βρέθηκε και το δεύτερο βαν που αναζητούσαν οι αρχές και σχετίζεται με το χτύπημα. Το όχημα εντοπίστηκε κοντά σε φαστ-φουντ, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ.

Η εφημερίδα El Pais γράφει, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ότι ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και διέφυγε με τα πόδια από την περιοχή.


Οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν τηνγειτονική πλατεία Plaza Catalunya και την περιοχή περιμετρικά σε απόσταση 200 μέτρων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.


«Σφοδρή σύγκρουση στη Ράμπλα της Βαρκελώνης, όταν ένα πρόσωπο που οδηγούσε ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε ανθρώπους, πολλοί τραυματίες» επισήμανε και η υπηρεσία επικοινωνίας της αστυνομίας της Καταλονίας.

 

Η περιοχή είχε αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην προσεγγίζουν την Placa Catalunya. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν.


Επιπλέον, πέντε ασθενοφόρα και είκοσι περιπολικά έσπευσαν στο σημείο, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.



Το χρονικό της επίθεσης

Το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά τις 17:00 (τοπική ώρα) βαν πέφτει σκόπιμα σε πεζούς, σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Βαρκελώνης, την Λα Ράμπλα, στο κέντρο της πόλης. Η ισπανική αστυνομία χαρακτήρισε την κίνηση αυτή τρομοκρατική επίθεση. Συνοπτικά τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

* Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, Joaquim Forn.

* Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, το λευκό βαν μάρκας Ford επιτάχυνε στον δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου, ο οποίος ήταν γεμάτος από κόσμο, σταματώντας την φονική πορεία του πάνω σε ένα περίπτερο.

* Εικόνες δείχνουν ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος και ένα φορτηγάκι που έχει συγκρουστεί.

* Μάρτυρες περιγράφουν σκηνές χάους και πανικού, καθώς εκατοντάδες άτομα προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το σημείο.

* Περίπου 80 άτομα βρήκαν καταφύγιο σε μια εκκλησία κοντά στο σημείο της επίθεσης ενώ άλλα κατέφυγαν σε καταστήματα και εστιατόρια.

*Ο πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont ανακοίνωσε ότι υπήρξαν δύο συλλήψεις.

A police officer cordon off a street in Barcelona, Spain, Thursday, Aug. 17, 2017. Police in the northern Spanish city of Barcelona say a white van has jumped the sidewalk in the city's historic Las Ramblas district, injuring several people. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

 

* Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος φέρεται να μίσθωσε το βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Αναγνωρίστηκε ως Ντρις Ουκαμπίρ.

*Αρχικά υπήρχαν αναφορές ότι ένας ύποπτες είχε ταμπουρωθεί σε κοντινό μπαρ, κάτι που αργότερα διαψεύστηκε.

*Μάρτυρας είπε στο ισπανικό κανάλι TVE ότι είδε τον ύποπτο όταν το βαν σταμάτησε την τρελή πορεία του. “Ήταν ένας άνδρας γύρω στα 20, πολύ νέος, με καστανά μαλλιά και αδύνατο πρόσωπο”.

*Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έφτασαν γρήγορα στο σημείο και εκκένωσαν την περιοχή, με αρκετά ασθενοφόρα και περιπολικά να σπεύδουν.

*Έκλεισαν, επίσης, σταθμοί του μετρό στην περιοχή, με τις αρχές να συστήνουν στον κόσμο να μείνει μακριά.

*Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy διέκοψε τις διακοπές του στη Γαλικία, στα βορειοδυτικά της χώρας, για να επιστρέψει στη Μαδρίτη. Σε tweet του ανέφερε ότι ήταν συνεχώς σε επαφή με τις τοπικές αρχές, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του ήταν να βοηθηθούν τα θύματα και να διευκολυνθεί το έργο των δυνάμεων ασφαλείας.

*Παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασαν την επίθεση και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στα θύματα.

*Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα