Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν για μεταναστευτικό – Πανηγυρίζει η Λεπέν

Διαβάζεται σε 4'
Macron
Emmanuel Macron (AP Photo/Omar Havana)

“Ιδεολογική νίκη” βλέπει η Λεπέν στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό που εγκρίθηκε χτες από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Αντιδράσεις και από το κυβερνών κόμμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να απευθύνει αργότερα σήμερα, Τετάρτη (20/12), διάγγελμα για το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Όπως έγινε γνωστό, αργά το βράδυ της Τρίτης (19/12), η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε οριστικά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, κλείνοντας ένα δύσκολο κεφάλαιο για την κυβέρνηση Μακρόν, το οποίο όμως αναμένεται να έχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις, καθώς το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε με την στήριξη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός (National Rally) και ύστερα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις και μια πρώτη απόρριψή του από την Εθνοσυνέλευση στις 11 Δεκεμβρίου.

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο με 349 ψήφους υπέρ και 186 κατά, σε σύνολο 535 ψηφισάντων. Ψηφίστηκε από την πλειονότητα των βουλευτών του κόμματος του Μακρόν, όπως και από βουλευτές των Les Republicains (δεξιά) και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN).

Η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν η δεξιά και το κέντρο, είχε εγκρίνει νωρίτερα μέσα στην ημέρα το νομοσχέδιο με 214 ψήφους υπέρ, έναντι 114 κατά.

«Η πλειοψηφία ενώθηκε και μπόρεσε να υιοθετήσει εξαιρετικά ισχυρά μέτρα σε ένα νομοσχέδιο το οποίο σίγουρα δεν είναι τέλειο καθώς είναι καρπός συναίνεσης», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει ψηφιστεί και χωρίς τη στήριξη του RN.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα καθίστατο ευκολότερο να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι μετανάστες που εργάζονται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα, όμως, θα γινόταν ευκολότερη και η απέλαση των ‘παράτυπων’ μεταναστών.

Όμως, καθώς η κυβέρνηση Μακρόν δεν έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μετά τις εκλογές του 2022 και για να εξασφαλίσει τη στήριξη της δεξιάς, συμφώνησε σταδιακά να ενισχύσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα δίνονται άδειες παραμονής σε ορισμένους μετανάστες και να δυσχεράνει την πρόσβασή τους σε κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ άλλων.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, το νομοσχέδιο περιορίζει την πρόσβαση των μεταναστών σε επιδόματα πρόνοιας, αυστηροποιεί τους κανόνες για τους ξένους φοιτητές, καθιστά δυσκολότερο τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στη Γαλλία να γίνουν Γάλλοι πολίτες ενώ προβλέπει ότι ορισμένες παροχές κοινωνικής ασφάλισης για τους μετανάστες θα παρέχονται μόνο αν έχουν ζήσει πέντε χρόνια στη Γαλλία ή έχουν εργαστεί στη χώρα για 30 μήνες.

Η συμφωνία «κλίνει» προς τα δεξιά, κυρίως επειδή στην επιτροπή μετείχαν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές και γερουσιαστές. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Μακρόν εξέφρασε μάλιστα δυσαρέσκεια για κάποια από τα άρθρα, που τα θεωρεί υπερβολικά δεξιά.

Τριγμοί στην κυβέρνηση – Παραιτούνται υπουργοί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Μάλιστα, αντιδρώντας στο εν λόγω νομοσχέδιο, ο υπουργός Υγείας, Ορελιάν Ρουσό, υπέβαλε επιστολή παραίτησης στη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, αν και εκείνη δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν την έχει κάνει δεκτή, σύμφωνα με υπουργική πηγή που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της εφημερίδας Le Figaro.

Εξάλλου, υπουργική πηγή επεσήμανε ότι ακόμη δύο μέλη της κυβέρνησης Μακρόν, η υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης Σιλβί Ρεταγιό και ο υπουργός Στέγασης Πατρίς Βεργκρίτ επίσης «απείλησαν με παραίτηση», όταν ο Εθνικός Συναγερμός ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο.

Υπουργός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο AFP ότι «δεν νιώθει καθόλου» άνετα με την έκβαση της ψηφοφορίας και τις θετικές ψήφους του RN.

Η στήριξη του ακροδεξιού κόμματος στο νομοσχέδιο μοιάζει με «φιλί του θανάτου» για την κυβέρνηση, σχολίασε βουλευτής του κόμματος Renaissance. “Μας έχει στο χέρι του ο RN, χάσαμε σε όλα”, εκτίμησε άλλη βουλεύτρια του κεντρώου κόμματος.

“Ιδεολογική νίκη” βλέπει η Λεπέν

Παράλληλα, η ακροδεξιά πολιτικός Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για “ιδεολογική νίκη” σχολιάζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου ενώ άλλη ακροδεξιά βουλευτής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως  “αναμφισβήτητα εμπνευσμένο από τη Μαρίν Λεπέν”.

Γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για “το πιο οπισθοδρομικό νομοσχέδιο των τελευταίων 40 ετών για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εδώ και καιρό στη Γαλλία”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους περίπου 50 ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κομμουνίστρια βουλεύτρια, Elsa Faucillon, δήλωσε ότι “η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις και ιδέες με την ακροδεξιά και πάει ένα βήμα παρακάτω από την Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα