Γαλλία: Φυλάκιση με αναστολή σε τρεις αστυνομικούς για υπερβολική βία

Διαβάζεται σε 2'
Γαλλία: Φυλάκιση με αναστολή σε τρεις αστυνομικούς για υπερβολική βία
Επεισόδια με αστυνομικούς στη Γαλλία (φωτογραφία αρχείου) Lewis Joly / Associated Press

Τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν για τη βίαιη συμπεριφορά τους κατά τη σύλληψη ενός νεαρού μαύρου το 2017.

Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε χθες, Παρασκευή, τρεις Γάλλους αστυνομικούς σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για χρήση υπερβολικής βίας κατά τη σύλληψη ενός νεαρού μαύρου το 2017, προκαλώντας διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο με τους διαδηλωτές να ζητούν τη φυλάκιση των αστυνομικών.

Oπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύλληψη του Τεοντόρ Λουακά στο προάστιο του Παρισιού Ολνέ-σου-Μπουά έπειτα από έλεγχο ταυτότητας το 2017, όταν ήταν 22 ετών, ήταν μία από τις αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που έφερε τη γαλλική αστυνομία κάτω από τα φώτα των δημόσιων προβολέων για ρατσισμό και βίαιη συμπεριφορά πυροδοτώντας διαδηλώσεις στους δρόμους.

Ο αστυνομικός Μαρκ-Αντουάν Καστελέν καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή για άσκηση εκούσιας βίας επειδή χτύπησε τον Λουακά προκαλώντας του σοβαρά τραύματα στον πρωκτό με αστυνομικό κλομπ.

Οι δικαστές αποφάσισαν πως η ακράτεια που προκλήθηκε από τον τραυματισμό του Λουακά δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη αναπηρία. Οι κατηγορίες για βιασμό που είχαν αρχικά απαγγελθεί κατά του Καστελέν αποσύρθηκαν πριν από τη δίκη.

Δύο άλλοι αστυνομικοί, ο Ζερεμί Ντουλέν και ο Τονί Οσάρ, που ήταν παρόντες και χτύπησαν τον Λουακά κατά τη σύλληψή του, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή έκαστος.

Στον Καστελέν απαγορεύθηκε να εργάζεται ως αστυνομικός στον δημόσιο χώρο για πέντε χρόνια, ενώ η απαγόρευση στους άλλους δύο αστυνομικούς ισχύει για δύο χρόνια.

Ο δικηγόρος του Λουακά, Αντουάν Βεΐ, δήλωσε πως η απόφαση συνιστά “νίκη” που επιβεβαιώνει πως ο “Τεό ήταν θύμα και τίποτα δεν δικαιολογεί το ότι χτυπήθηκε”.

Ωστόσο διαδηλωτές στο δικαστικό μέγαρο φώναξαν συνθήματα ζητώντας τη φυλάκιση των αστυνομικών. “Είναι μια μασκαράτα να έχεις αναστολή ποινής για τον ακρωτηριασμό του Τεό διά βίου”, δήλωσε μία διαδηλώτρια, η Σαμιά Ελ Καλφαουί, ο ανιψιιός της οποίας Σουχέιλ σκοτώθηκε από αστυνομικό το 2021.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα