Γαλλία: “Καμπανάκι” από φεμινιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών

Γαλλία: “Καμπανάκι” από φεμινιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών
Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων (φωτό αρχείου) AP

Η οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών "αυξάνεται σε όλο τον κόσμο", καταγγέλλουν οι φεμινιστικές οργανώσεις στην Γαλλία.

Η οπισθοδρόμηση ως προς τα δικαιώματα των γυναικών αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, προειδοποιούν φεμινιστικές ενώσεις σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία συνιστά να τεθεί το θέμα στο προσκήνιο της διπλωματικής σκηνής.

Το δικαίωμα στην άμβλωση ανακαλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, απαγορεύονται οι σπουδές ή η άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων στις γυναίκες στο Αφγανιστάν, περιορίζεται η πρόσβαση στην αντισύλληψη στην Πολωνία… Η οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών “αυξάνεται σε όλο τον κόσμο”, καταγγέλλουν σε έκθεσή τους το Ίδρυμα Jean-Jaurès και η φεμινιστική οργάνωση Equipop.

Διαδηλώτριες κατά της απαγόρευσης των Αμβλώσεων στις ΗΠΑ. AP

“Καμία περιοχή δεν γλιτώνει” από αυτό το φαινόμενο της οπισθοδρόμησης που συμβαίνει όταν “πολύ διαφορετικές ομάδες συντάσσονται ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών”, σχολιάζει στο AFP η Λουσί Ντανιέλ της Equipop.

Κράτη που βρίσκονται στον αντίποδα της διπλωματικής σκακιέρας, ακροδεξιές πολιτικές ομάδες, φονταμενταλιστικά θρησκευτικά κινήματα: τα κινήματα κατά των δικαιωμάτων “είναι συχνά ο καρπός ετερογενών συμμαχιών”, περιγράφεται στην έκθεση.

Αυτά “τα πολύ καλά οργανωμένα κινήματα συνδέονται μεταξύ τους και χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα”, γεγονός που τους επιτρέπει να εμποδίζουν την πρόοδο, να διατηρούν το καθεστώς ή να προκαλούν οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα.

“Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτές τις απειλές”, προτείνει η Ντανιέλ , θέλοντας να προκαλέσει “πολιτική αφύπνιση στη Γαλλία“.

“Πήραμε μια μικρή ανάσα μετά τις τελευταίες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία”, τις οποίες δεν κέρδισαν τα ακραία συντηρητικά στρατόπεδα, “αλλά η ικανότητα να προκαλούν προβλήματα τα κινήματα κατά των δικαιωμάτων παραμένει μεγάλη”, προειδοποιεί.

Η Γαλλία είναι μία από τις δέκα χώρες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική.

Για να γίνει αυτό, η έκθεση συνιστά “ουσιαστική” αύξηση της οικονομικής στήριξης προς τις φεμινιστικές οργανώσεις και να καταστούν οι φεμινιστικοί αγώνες “θέμα προτεραιότητας της διπλωματίας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα