Γαλλία: Κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις μεγάλες πόλεις

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι
Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι AP

Στο πόδι βρίσκεται ξανά η Γαλλία για τις διαδηλώσεις που γίνονται σ' όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, στο απόηχο των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην Place de la Republique έχοντας προγραμματίσει πορεία προς την Οπερα, έπειτα από πρόσκληση της επιτροπής Ανταμά Τραορέ, του νεαρού μαύρου που πέθανε τον Ιούλιο 2016 μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς στην περιοχή του Παρισιού.

Η Ασά Τραορέ, αδελφή του νεαρού και εκ των επικεφαλής της επιτροπής, προσκάλεσε το πλήθος να διαδηλώσει «για να καταγγείλει την άρνηση απονομής δικαιοσύνης, την κοινωνική, ρατσιστική και αστυνομική βία», ζητώντας νέα έρευνα για τους χωροφύλακες που συμμετείχαν στην μοιραία για την ζωή του Ανταμά Τραορέ σύλληψη.

Στο πλήθος των διαδηλωτών πολλοί φορούσαν μαύρα T-shirt με σύνθημα το αίτημα της οικογένειας Τραορέ εδώ και τέσσερα χρόνια: «Δικαιοσύνη για τον Ανταμά». «Στη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αστυνομία σκοτώνει, θέλουμε τα βίντεο» ή «Οσο δεν παίρνουμε δικαιοσύνη, δεν θα έχετε ειρήνη», έγραφαν τα πανό της συγκέντρωσης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί «σε συστημική μεταρρύθμιση των αστυνομικών πρακτικών» στην Γαλλία. «Η σοβαρότητα της κατάστασης χρήσει συνολικής απάντησης εκ μέρους των αρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία χαιρετίζει την εγκατάλειψη της πολύ διαδεδομένης κατά τη σύλληψη τεχνικής του κεφαλοκλειδώματος που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί στην Μασσαλία, την Λυών, το Μονπελιέ, την Ναντ, το Σεν Ναζέρ, το Μπορντό και την Κυριακή στο Στρασβούργο.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Τζορτζ Φλόιντ
SHARE:

24Media Network