Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν – Συγκρούσεις με την αστυνομία

Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν – Συγκρούσεις με την αστυνομία
Από τα επεισόδια της Πέμπτης AP

Οι αντιδράσεις των Γάλλων στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Μακρόν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Διαδηλωτές, οργισμένοι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το σχέδιό του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Ρεν την Πέμπτη, σε μια ημέρα διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα στους αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων πυροτεχνήματα και γυάλινα μπουκάλια.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ φαίνονται να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους συγκεντρώθηκαν πίσω από αυτοσχέδια οδοφράγματα, ενώ σε ένα βίντεο φαίνεται ένα εγκαταλελειμμένο οδόφραγμα να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο Μακρόν έσπασε τη σιωπή εβδομάδων σχετικά με τη νέα πολιτική για να δηλώσει ότι θα παραμείνει σταθερός και ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Συνέκρινε τις διαδηλώσεις με την έφοδο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι συγκρούσεις στη Ρεν ακολουθούν τις διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Νάντη, ο Λοριάν, η Τουλούζη, καθώς και το Παρίσι, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου Roissy-Charles de Gaulle.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων είναι αντίθετη στην κατά 2 έτη αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, από τα 62 στα 64.

Οι ψηφοφόροι εξοργίστηκαν περαιτέρω με την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία.

«Κάνω απεργία για να διαμαρτυρηθώ για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και για όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση», δήλωσε η 27χρονη υπεύθυνη προγραμματισμού της Air France, Λουσίλ Μπιντέ, σε συγκέντρωση στη Νάντη, και πρόσθεσε: «Δεν ακούν πια τον κόσμο».

«Είναι αυτός που βάζει φωτιά στη χώρα», είπε η Σελίν Βερζελέτι της CGT στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα