Γαλλία: Πέρασε ο νόμος κατά των διαδηλωτών με καλυμμένα πρόσωπα

Στιγμιότυπο από διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων στη Λιλ της Γαλλίας
Στιγμιότυπο από διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων στη Λιλ της Γαλλίας AP

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο "ενάντια στον χουλιγκανισμό" πήρε με ευρύτατη πλειοψηφία το "πράσινο φως" από την Εθνοσυνέλευση.

Με ευρύτατη πλειοψηφία, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε την Τρίτη ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει στόχο τον περιορισμό βίαιων διαδηλώσεων σε απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που μαίνονται επί τρεις μήνες με κύριο εκφραστή το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων".

Παρά την κριτική ότι το νομοσχέδιο θα περιορίσει πολιτικές ελευθερίες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την κάτω βουλή με 387 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 74 αποχές, χάρη στην άνετη πλειοψηφία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM (La Republique en marche).

Ο νόμος "ενάντια στον χουλιγκανισμό" μεταξύ άλλων, απαγορεύει από διαδηλωτές να κρύβουν τα πρόσωπά τους, δίνει στην αστυνομία ενισχυμένες εξουσίες να συλλαμβάνει ταραξίες στις διαδηλώσεις και χορηγεί στις τοπικές αρχές το δικαίωμα να απαγορεύει μεμονωμένες διαδηλώσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για "νόμο του φόβου", ούτε για ένα "νόμο των περιστάσεων", αλλά για ένα "νόμο της κοινής λογικής" ενάντια "στους βανδαλισμούς" που εμποδίζουν τις διαδηλώσεις.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τώρα στην Γερουσία, αλλά η Εθνοσυνέλευση έχει τον τελικό λόγο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
SHARE:

24Media Network