Γαλλία: Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον πρώην πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν

Γαλλία: Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον πρώην πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν
Φρανσουά Φιγιόν AP

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, για εικονική πρόσληψη της συζύγου του στο βουλευτικό του γραφείο, καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν. Επιβλήθηκε ποινή και στη γυναίκα του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για την εικονική κατά το δικαστήριο πρόσληψη της συζύγου του στο βουλευτικό του γραφείο, επί σειρά ετών.

Η σύζυγός του Πενελόπ καταδικάστηκε και αυτή σε φυλάκιση δυο ετών, ενώ το δικαστήριο τους επέβαλε και χρηματική ποινή, ύψους 375.000 ευρώ στον καθένα.

Το ζεύγος Φιγιόν, που δεν ήταν παρόν στη δίκη, επέμεινε -όπως και πρωτοδίκως- ότι η απασχόληση ήταν πραγματική και όχι εικονική, χωρίς όμως να πείσει το Εφετείο.

Αν το ζεύγος Φιγιόν δεν κάνει χρήση του δικαιώματος αναίρεσης της απόφασης, θα κληθεί ενώπιον δικαστή εκτέλεσης της ποινής, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει, για παράδειγμα, αν θα φορέσουν ηλεκτρονικό βραχιόλι ή θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Η υπόθεση “Penelopegate”

Οι αποκαλύψεις ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε πληρώσει τη σύζυγό του περισσότερα από 800.000 ευρώ σε 15 χρόνια επειδή έκανε ελάχιστα ή τίποτα, “έσβησαν” τις ελπίδες του Φιγιόν να γίνει πρόεδρος στις εκλογές του 2017.

Σε αυτό που έγινε γνωστό ως υπόθεση “Penelopegate”, ένα δικαστήριο διαπίστωσε το 2020 ότι η Πενέλοπε Φιγιόν είχε παίξει ανύπαρκτο ρόλο στη δουλειά του συζύγου της και και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος μαζί με τον πραγματικό κοινοβουλευτικό βοηθό του Φιγιόν, Marc Joulaud.

Το ζευγάρι άσκησε αμέσως έφεση κατά της απόφασης και το εφετείο εξέτασε την υπόθεση τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Φιγιόν ήταν το φαβορί στην προεδρική κούρσα του 2017 πριν φουντώσουν οι ισχυρισμοί για ψεύτικες θέσεις εργασίας. Αρνήθηκε να αποσυρθεί από τις εκλογές μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών για υπεξαίρεση, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, με τον Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει το δεύτερο γύρο.

Σε συνέντευξή της το 2007, η Πενέλοπε Φιγιόν είχε ισχυριστεί ότι “δεν ήταν η βοηθός του ή κάτι παρόμοιο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα