Γαλλία: Σκάνδαλο με σύμβουλο του Σαρκοζί

French President Nicolas Sarkozy makes a phone call during the second-day meeting of the EU summit at EU headquarters in Brussels, capital of Belgium
French President Nicolas Sarkozy makes a phone call during the second-day meeting of the EU summit at EU headquarters in Brussels, capital of Belgium VISUAL PRESS AGENCY

Νέο σκάνδαλο πλήττει τη γαλλική δεξιά και τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί. Σύμβουλός του, ηχογραφούσε τις συνομιλίες τους

Ο Πατρίκ Μπουισόν, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Νικολά Σαρκοζί, ηχογραφούσε εν αγνοία του πρώην προέδρου τις συνομιλίες που είχαν, όπως αποκάλυψε ο γαλλικός Τύπος. Η αποκάλυψη του σκανδάλου και η δημοσίευση αποσπασμάτων από τις συνομιλίες αυτές έχουν προκαλέσει σάλο στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας.

Πρωταγωνιστής αυτού του πρωτοφανούς σκανδάλου φέρεται ότι είναι ο 64χρονος Πατρίκ Μπουισόν, πρώην δημοσιογράφος του σκανδαλοθηρικού εντύπου Minute και ιστορικός που πρόσκειται στην άκρα δεξιά. Πολλά μετριοπαθή στελέχη του δεξιού κόμματος UMP τον θεωρούν υπεύθυνο για την ήττα του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012 απέναντι στον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ επειδή αυτός ήταν ο εμπνευστής της "ακροδεξιάς γραμμής" που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Σήμερα ο εξ απορρήτων του πρώην προέδρου, Ανρί Γκενό, ο αποκαλούμενος και "πένα" του Νικολά Σαρκοζί, κατηγορεί τον πρώην σύμβουλο ότι διέπραξε "ένα είδος βιασμού". Από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ολάντ, Κριστιάν Τομπιρά, δήλωσε "κατάπληκτη" από την προδοσία του Μπουισόν και κατήγγειλε μια απόπειρα σε βάρος "των θεσμών και των ηθών".

Το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών, που δημοσιοποιήθηκαν 18 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, μπορεί να βλάψει το UMP αλλά και να αποδυναμώσει τον Σαρκοζί ο οποίος δεν κρύβει πλέον την επιθυμία του να επανέλθει, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στην πολιτική σκηνή.

Τους διαλόγους αποκάλυψαν η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîne και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Atlantico, μετά την πρώτη αναφορά στην υπόθεση που έκανε το περιοδικό Le Point στις 11 Φεβρουαρίου.

Η εφημερίδα αφιερώνει σήμερα μια σελίδα της σε μια συνάντηση που έγινε στο προεδρικό μέγαρο ενόψει του ανασχηματισμού της κυβέρνησης στις 26 Φεβρουαρίου 2011. Τίθεται το θέμα της αντικατάστασης του υπουργού Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ. "Ο Μπρις λέει ότι το αίσθημα ανασφάλειας (των πολιτών) έχει υποχωρήσει αλλά όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν αληθεύει" φέρεται να λέει ο Σαρκοζί ο οποίος είχε αναγορεύσει σε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητα την ασφάλεια. "Όσον αφορά τη μετανάστευση ο Μπρις έχει αναστολές", σχολιάζει ο Μπουισόν.

Μετά την ηχογράφηση του διαγγέλματος με το οποίο ανακοίνωσε στους Γάλλους τον ανασχηματισμό, ο πρώην πρόεδρος ρωτάει στον σύμβουλό του: "Ακούστηκαν αυτά τα βρομόσκυλα που γάβγιζαν;" στον κήπο του προεδρικού μεγάρου. Ο Μπουισόν, κάνοντας πνεύμα, απαντά: "Αναφέρεσαι στους δημοσιογράφους;" και συνεχίζει επαινώντας τον για την ομιλία του: "Ήταν πολύ καλό. Είχες σωστό τονισμό. Ξεχώριζες σωστά τις σημαντικές φράσεις".

Στον ιστότοπο Atlantico, που υποτίθεται ότι πρόσκειται στον Σαρκοζί, δημοσιεύονται τέσσερα ηχογραφημένα αποσπάσματα από την ίδια ημέρα, στην οποία ο πρώην πρόεδρος και ο σύμβουλός του αναφέρονται σε πολιτικά και ιδιωτικά θέματα.

Ο δικηγόρος του Μπουισόν Ζιλ-Ουίλιαμ Γκολντναντέλ, παραδέχτηκε ότι τα ηχητικά ντοκουμέντα είναι αυθεντικά αλλά υποστήριξε ότι πρόκειται για "έγγραφα εργασίας". Σε επιστολή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο μάλιστα ισχυρίζεται ότι ο Μπουισόν δεν μπορούσε να κρατάει σημειώσεις σε αυτές τις συναντήσεις και για αυτόν τον λόγο "χρησιμοποιούσε τις ηχογραφήσεις για να προετοιμάζει την επόμενη συνάντηση". Σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο, οι κασέτες καταστράφηκαν "εκτός από ορισμένες που κλάπηκαν".

Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ τόνισε ότι οι ηχογραφήσεις αυτές αποκαλύπτουν τα τεκταινόμενα κατά την πενταετία του Σαρκοζί στην προεδρία: "Μια πενταετία με μηχανορραφίες, προδοσίες, κυνισμό, χρήμα και περιφρόνηση του κράτους", είπε.

Ο Σαρκοζί δεν διέκοψε τις σχέσεις του με τον Μπουισόν μετά την ήττα του στις εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με μία καλά πληροφορημένη πηγή, συναντήθηκε μαζί του τον Φεβρουάριο, μία ημέρα πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση από το Le Point.

Ο Μπουισόν εμπλέκεται και σε μια άλλη υπόθεση που ερευνάται από τις γαλλικές δικαστικές αρχές. Αφορά το κατά πόσο ήταν νόμιμες οι αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμό, που έκανε η γαλλική προεδρία σε εννέα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων μεταξύ των οποίων ήταν και το Publifact που ανήκει στον ίδιο τον Μπουισόν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network