Γάζα: Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων και λόγω καύσωνα

Διαβάζεται σε 3'
Καύσωνας στη Γάζα
Καύσωνας στη Γάζα AP Photo Jehad Alshrafi

Επίγεια “κόλαση” πλέον η Γάζα, με τους Παλαιστίνιους -πέραν του πολέμου- να βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οι υψηλές θερινές θερμοκρασίες επιδεινώνουν τις συνθήκες στη Γάζα, όπου σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατ. κατοίκων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της εκστρατείας του ισραηλινού στρατού και όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ηλεκτροδότηση και ελάχιστο πόσιμο νερό.

Οικογένειες που ζουν σε σκηνές, σε πολυπληθή καταφύγια σε σχολεία των Ηνωμένων Εθνών ή συνωστίζονται σε κατοικίες, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις αυξημένες θερινές θερμοκρασίες χωρίς κλιματισμό, ντους, ή ένα σύστημα υγείας που να λειτουργεί, εν μέσω αυξανόμενων ποσοστών υποσιτισμού και ασθενειών.

Σε μια σχολική αίθουσα την οποία μοιράζονται ως καταφύγιο μέλη διαφορετικών οικογενειών στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η Αμάλ Νσαΐρ, 38 ετών, ανησυχεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας καθώς και τα κουνούπια και τα άλλα έντομα θα βλάψουν την υγεία τους.

Ο γιος της δεν μπορεί να κοιμηθεί και εκείνη δεν έχει τίποτα άλλο για να τον δροσίσει εκτός από ένα χαρτόνι που χρησιμοποιεί ως βεντάλια. Το σπίτι της οικογένειας ήταν στην Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.

«Το κορμί του γιου μου φλέγεται. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, θα τον έπλενα, αλλά χρειάζομαι νερό. Ανησυχώ πολύ και για την υγεία του συζύγου μου. Έχει χάσει το μισό του βάρος από το κουβάλημα του νερού», δήλωσε.

Καύσωνας στη Γάζα
Καύσωνας στη Γάζα AP Photo Adel Hana

Οι θερμοκρασίες στη Γάζα προβλέπεται αυτή την εβδομάδα να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου και τα τελευταία χρόνια σειρά από φονικούς καύσωνες σημειώνονται σε όλη τη Μεσόγειο καθώς προχωρά το καλοκαίρι.

Το ηλεκτρικό ρεύμα της Γάζας παρέχεται κατά βάση από το Ισραήλ, αλλά αυτό διακόπηκε μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος μαζί με τα καύσιμα για τον μοναδικό ενεργειακό σταθμό του θύλακα. Λίγο αργότερα εξαντλήθηκε σχεδόν το ντίζελ για την τροφοδοσία ιδιωτικών γεννητριών.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς έστειλε ενόπλους από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και συλλαμβάνοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με τον απολογισμό των ισραηλινών αρχών.

Η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία ξεκίνησε την ίδια ημέρα και έχει ισοπεδώσει τεράστια τμήματα του θύλακα, έχει καταστρέψει τις περισσότερες υποδομές και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 37.600 Παλαιστινίους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

«Έντομα και κουνούπια μας τσιμπούν όλη τη νύχτα. Δεν κοιμάμαι για να μπορώ να βάζω κρέμα στο παιδί μου, οποιαδήποτε αλοιφή ή κρέμα για να μην τον τσιμπούν τα κουνούπια. Ξύνεται όλη τη νύχτα», δήλωσε η Νσαΐρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα