Γάζα: Ασταμάτητα τα χτυπήματα στη Ράφα

Διαβάζεται σε 3'
Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας AP Photo/Fatima Shbair

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να χτυπούν τη Ράφα. Μόνο χθες σκοτώθηκαν 15 παιδιά όπως ανακοινώθηκε από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, αναμένεται να αποφανθεί για το αίτημα να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο Καρίμ Χαν, ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και κορυφαίων στελεχών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σινουάρ.

Εν μέσω πολεμικής μετά την ανακοίνωση αυτή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία «σύντομα» στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Τζόνσον.

«Είμαι ευτυχής που θα σας ανακοινώσω» πως «σύντομα θα υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στο Καπιτώλιο, στο πλαίσιο συνεδρίασης της ολομέλειας του Κογκρέσου», ανέφερε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εντός της ημέρας, το ΔΔ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το αίτημα της Νότιας Αφρικής —που κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας— να διατάξει να κηρυχθεί «αμέσως» κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο.

Παρότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου, με έδρα τη Χάγη, που καλείται να επιλύει διαφορές μεταξύ χωρών, είναι στη θεωρία νομικά δεσμευτικές, δεν έχει κανέναν τρόπο να προχωρήσει στην επιβολή της εφαρμογής τους.

Η Πολιτική Προστασία στην πόλη της Γάζας (βόρεια) ανέφερε χθες Πέμπτη πως δυο αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 15 παιδιά. Τα δεκαέξι από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα στο σπίτι τους, τα υπόλοιπα δέκα σε βομβαρδισμούς τζαμιού και σχολείου.

Μαίνονταν παράλληλα οδομαχίες στην Τζαμπάλια (βόρεια) ανάμεσα στους ένοπλους βραχίονες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και στοιχεία του ισραηλινού στρατού. «Το μοναδικό που ακούμε είναι εκρήξεις και πυρά» στον καταυλισμό προσφύγων, είπε ο Μαχμούντ αλ Σαρίφ, Παλαιστίνιος 31 ετών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες την Παρασκευή οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν στη Λωρίδα της Γάζας, με πηγές σε νοσοκομεία να κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Η Ράφα στο στόχαστρο

«Διεξάγεται πόλεμος εναντίον των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Χαλίλ Αλ Νταρκάν, εκπρόσωπος του νοσοκομείου των μαρτύρων του Αλ Ακσά στη Ντέιρ Αλ Μπάλα, προειδοποιώντας πως η δομή υγείας αυτή ενδέχεται να αναστείλει τη λειτουργία της εξαιτίας έλλειψης καυσίμων.

Αφότου ξεκίνησαν χερσαίες επιχειρήσεις στις αρχές Μαΐου σε τομείς της Ράφας και καταλήφθηκε η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο ΟΗΕ διαπιστώνει πλήρη παράλυση των παραδόσεων καυσίμων, που είναι απόλυτα απαραίτητα για να τροφοδοτούνται οι γεννήτριες των νοσοκομείων και τα οχήματα με τα οποία διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Όσο για το άλλο κρίσιμο σημείο εισόδου εμπορευμάτων, το Κερέμ Σαλόμ, «προς το παρόν δίνεται προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα» και όχι στον ΟΗΕ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα την 7η Μαΐου, με διακηρυγμένο στόχο να εξολοθρεύσει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς και να διασώσει ομήρους, αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις για τους αμάχους. Συνέπεια: 800.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα