Γάζα: Επίθεση στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού – 22 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Διαβάζεται σε 2'
Όχημα του Ερυθρού Σταυρού
Όχημα του Ερυθρού Σταυρού (φωτογραφία αρχείου) 2024 Fatima Shbair, File/AP Photo

Νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα, όπου 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό στις εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού.

Στόχος βομβαρδισμών έγιναν οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα, με αποτέλεσμα 22 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο γύρω από το συγκρότημα.

Σε ανακοίνωσή της, η ICRC ανέφερε πως “βλήματα βαρέως διαμετρήματος προσγειώθηκαν σε απόσταση μέτρων από τα γραφεία και τις κατοικίες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού το απόγευμα της Παρασκευής“.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας δήλωσε στο BBC ότι οι αρχικές έρευνες δεν έδειξαν καμία εμπλοκή του Ισραήλ, προσθέτοντας πως το περιστατικό είναι υπό εξέταση.

Η επίθεση προκάλεσε ζημιές στη δομή των γραφείων της ICRC, που περιβάλλεται από εκατοντάδες εκτοπισμένους πολίτες που ζουν σε σκηνές, συμπεριλαμβανομένων πολλών Παλαιστινίων συναδέλφων μας,” ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. “Το περιστατικό προκάλεσε μαζική εισροή θυμάτων στο κοντινό Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, με το νοσοκομείο να δέχεται 22 νεκρούς και 45 τραυματίες, ενώ υπάρχουν αναφορές για επιπλέον θύματα.”

Η ICRC χαρακτήρισε το περιστατικό ως “σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας” και ένα από τα πολλά που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες. “Καταδικάζουμε αυτά τα περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρωπιστών και των πολιτών,” πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, έδωσε διαφορετικά στοιχεία, λέγοντας ότι 25 άτομα σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό, κατηγορώντας το Ισραήλ.

Περισσότερα από 37.390 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου είχαν αναφέρει ότι 14.680 από τους νεκρούς ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και του λιβανέζικου ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ κινδυνεύει να προκαλέσει καταστροφή για την περιοχή και πέραν αυτής.

Ο Γκουτέρες κατηγόρησε και τις δύο πλευρές για πολεμοχαρή ρητορική και κάλεσε για άμεση αποκλιμάκωση, λέγοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μία νέα “Γάζα” στον Λίβανο.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί μια σειρά από αμοιβαίες επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Η ομάδα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, αναφέρει ότι μάχεται το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της, τη Χαμάς, στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα