Γάζα: Η αμερικανική προβλήτα για την παράδοση της βοήθειας ρυμουλκήθηκε ξανά στο λιμάνι της Ασντόντ

Διαβάζεται σε 2'
Καταστροφές στο νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας
Καταστροφές στο νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας AP Photo/Fatima Shbair

Η προβλήτα για τη χορήγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αποδεικνύεται ιδιαίτερα προβληματική επιλογή.

Η προσωρινή αμερικανική προβλήτα, που προορίζεται για την εκφόρτωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας, απομακρύνθηκε εκ νέου λόγω των κυμάτων και ρυμουλκήθηκε σε λιμάνι του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Είναι η τρίτη φορά που η προβλήτα απομακρύνεται από την ακτή λόγω των καιρικών συνθηκών από τότε που εγκαταστάθηκε αρχικά στα μέσα Μαΐου όπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Λόγω της υψηλής στάθμης της θάλασσας που αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο, η κεντρική διοίκηση μετακίνησε την προσωρινή προβλήτα από το αγκυροβόλι της στη Γάζα και θα τη ρυμουλκήσει έως την Ασντόντ, στο Ισραήλ”, δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αναφερόμενη στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή.

Η εκπρόσωπος δεν έδωσε ημερομηνία για την επαναφορά της προβλήτας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάρτιο την εγκατάσταση αυτής της πλωτής προβλήτας από αμερικανικά στρατεύματα στ’ ανοικτά των ακτών της Γάζας για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια δια θαλάσσης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαΐου, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη λειτουργία της πριν από την 17η Μαΐου.

Μια εβδομάδα αργότερα, η θαλασσοταραχή προκάλεσε την απομάκρυνση τεσσάρων σκαφών που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Μετά, η προβλήτα υπέστη ζημιά τρεις ημέρες αργότερα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ για επισκευή.

Η προβλήτα επαναλειτούργησε στις 7 Ιουνίου, και μεταφέρθηκε ξανά στο λιμάνι της Ασντόντ στις 14 του μηνός λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα