Γάζα: Η έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους έξι μήνες πολέμου

Διαβάζεται σε 7'
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν ανακωχή για τη Γάζα
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν ανακωχή για τη Γάζα MSF

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις τεράστιες ανάγκες σε Γάζα αλλά και Δυτική Όχθη.

Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστίνη, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται επίσης στη Δυτική Όχθη, όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη γίνεται όλο και πιο δύσκολη μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τη Γάζα, αναλυτικά παρακάτω:

Γάζα

Η ανταπόκρισή μας στη Γάζα είναι σχετικά περιορισμένη, συγκριτικά με τις δράσεις μας πριν από τον πόλεμο και – το σημαντικότερο – τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν τώρα. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι συστηματικές πολιορκίες και οι εντολές εκκένωσης διαφόρων νοσοκομείων μάς έχουν ωθήσει σε μια όλο και μικρότερη περιοχή, περιορίζοντας την ανταπόκρισή μας.

Οι ομάδες μας προσφέρουν χειρουργική υποστήριξη, φροντίδα τραυμάτων, φυσιοθεραπεία, φροντίδα μετά τον τοκετό, βασική υγειονομική περίθαλψη, εμβολιασμό και υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα AP Photo Mahmoud Essa

Βόρεια Γάζα

-Νοσοκομείο Al-Awda – προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και προσωπικό που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εργάζεται αυτόνομα, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη.

-Νοσοκομείο Al-Shifa – εκκενώθηκε τον Νοέμβριο του 2023- τα τελευταία μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφυγαν τον Φεβρουάριο του 2024. Πριν από την εκκένωση, είχαμε κλιμακώσει την ανταπόκρισή μας στο νοσοκομείο ανοίγοντας ένα χειρουργείο στις 10 Οκτωβρίου.

-Κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Πόλη της Γάζας – το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έχει επιλέξει να παραμείνει στην πόλη της Γάζας παρέχει φροντίδα τραυμάτων όποτε αυτό είναι δυνατόν.

-Ινδονησιακό Νοσοκομείο – εκκενώθηκε τον Οκτώβριο του 2023.

Μέση Περιφέρεια

-Νοσοκομείο Al-Aqsa – εκκενώθηκε στις 6 Ιανουαρίου- το προσωπικό επέστρεψε στις 7 Φεβρουαρίου. Το παλαιστινιακό και διεθνές προσωπικό παρέχει ορθοπεδική και επανορθωτική χειρουργική, προηγμένη φροντίδα τραυμάτων, μετεγχειρητική φροντίδα τραυμάτων, φυσιοθεραπεία, προαγωγή της υγείας και υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

-Κλινική Al-Martyrs – το προσωπικό παρέχει φροντίδα τραυμάτων και έλεγχο για υποσιτισμό.

Νότια Γάζα

-Νοσοκομείο Nasser, Khan Younis – εκκενώθηκε- τα τελευταία μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφυγαν στις 15 Φεβρουαρίου. Παρείχαμε επείγουσα περίθαλψη και χειρουργεία, μεταξύ άλλων για ασθενείς με εγκαύματα.

-Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, Khan Younis – χωρίς προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι δραστηριότητες σταμάτησαν τον Μάρτιο καθώς δεν υπήρχε ασφάλεια. Παρείχαμε χειρουργικές υπηρεσίες και αλλαγή επιδέσμων σε τραύματα.

-Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Rafah – παρέχουμε μετεγχειρητική περίθαλψη σε τραυματίες πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής επιδέσμων, φυσιοθεραπείας και συμβουλευτικής.

-Νοσοκομείο Al-Najar – οι δραστηριότητες τερματίστηκαν. Παρείχαμε χειρουργική περίθαλψη και φροντίδα τραυμάτων, τερματίζοντας τις δραστηριότητές μας στα τέλη Μαρτίου.

-Μαιευτήριο El-Emirati, Rafah – το παλαιστινιακό και διεθνές προσωπικό μας παρέχει φροντίδα μετά τον τοκετό και διαχειρίζεται επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

-Κλινική Al-Shaboura, Rafah – μία ομάδα από διεθνή και ντόπια μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει συνεδρίες γενικής ιατρικής, εμβολιασμούς, υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, αλλαγές επιδέσμων σε τραύματα και ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχικής υγείας. Ελέγχουμε επίσης παιδιά κάτω των 5 ετών και έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες για υποσιτισμό.

-Al-Mawasi κέντρα υγείας x 2, Rafah – εργαζόμαστε σε δύο κέντρα υγείας στο Al-Mawasi, όπου παρέχουμε συνεδρίες γενικής ιατρικής, προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, ψυχική υγεία, φυσιοθεραπεία, αλλαγές επιδέσμων σε τραύματα, εμβολιασμούς και έλεγχο υποσιτισμού για παιδιά κάτω των πέντε ετών και έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

-Κλινική Beni Suhaila – παρείχαμε βασική υγειονομική περίθαλψη, επίδεση τραυμάτων και συνεδρίες ψυχικής υγείας, έως ότου οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν τους ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή την 1η Δεκεμβρίου.

-Ύδρευση και αποχέτευση – Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διανέμουν καθαρό νερό σε σχεδόν δώδεκα τοποθεσίες στη Rafah.

Δυτική Όχθη

Από τον Οκτώβριο του 2023, η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης διακόπτεται σοβαρά κατά περιόδους. Για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, έχουμε επεκτείνει τις δραστηριότητές μας. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην παροχή επείγουσας περίθαλψης, βασικής υγειονομικής περίθαλψης μέσω κινητών κλινικών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς και την Τζενίν.

Γάζα
Καταστροφές στη Γάζα από το σφυροκόπημα του Ισραήλ AP Photo/Hatem Ali

Χεβρώνα

Παρέχουμε ιατρική περίθαλψη μέσω 10 κινητών κλινικών σε περιοχές έξω και μέσα στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας και στα απομακρυσμένα χωριά της Masafer Yatta στη Νότια Δυτική Όχθη. Υποστηρίζουμε τέσσερις κλινικές και υποστηρίζουμε με προσωπικό το τμήμα μαιευτικής και επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Halhoul. Υποστηρίζουμε επιπλέον το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Al-Moktaseb και παρέχουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Πραγματοποιούμε επίσης δωρεές σε διάφορα νοσοκομεία και παρέχουμε κιτ πρώτων βοηθειών σε σημεία εστίασης στις κοινότητες Beit Omar, Al-Rshaydeh και στο κέντρο επειγόντων περιστατικών στο Um El Khair. Εκπαιδεύουμε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Al-Moktaseb, στο Hal-Hul, στη Dura και στο νοσοκομείο Yatta στην ευρύτερη περιοχή της Χεβρώνας.

Ανταποκρινόμενοι στην κατάσταση από τις 7 Οκτωβρίου, έχουμε αυξήσει τις δραστηριότητες προαγωγής της υγείας και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, κιτ υγιεινής και τροφίμων σε εσωτερικά εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας και κατοίκους της Δυτικής Όχθης που έχουν πληγεί από τη βία και τον βίαιο εκτοπισμό.

Ναμπλούς

Συνεχίζουμε να προσφέρουμε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχικής υγείας, καθώς και ψυχιατρικές συνεδρίες στη Ναμπλούς, την Qalqiliya και την Tubas.

Τζενίν και Τουλκαρέμ

Το ιατρικό προσωπικό μας υποστηρίζει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων του Υπουργείου Υγείας στις επαρχίες Τζενίν (νοσοκομείο Khalil Suleiman) και Τουλκαρέμ (νοσοκομείο ThabetThabeth). Εξοπλίζουμε με δωρεές και εκπαιδεύουμε εθελοντικό παραϊατρικό προσωπικό στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζενίν, του Τουλκαρέμ και του Nur Shams, ώστε να μπορούν να σταθεροποιούν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια ενεργών εχθροπραξιών. Τον Δεκέμβριο, δημιουργήσαμε σημεία σταθεροποίησης σε υπάρχουσες δομές υγείας και εκπαιδεύουμε το προσωπικό στη φροντίδα τραυμάτων. Και στις δύο επαρχίες, διεξάγουμε δραστηριότητες για να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους από τη Γάζα που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Πλήθος κόσμου προσπαθεί να πάρει φαγητό στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας
Πλήθος κόσμου προσπαθεί να πάρει φαγητό στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Fatima Shbair

Αίγυπτος

Έχουμε μια βάση στην Αίγυπτο για να διευκολύνουμε τη διέλευση των διεθνώς ομάδων μας και των προμηθειών. Οι ομάδες μας στην Αίγυπτο είναι έτοιμες να στείλουν περισσότερες ιατρικές προμήθειες στη Γάζα, αν τους επιτραπεί να το κάνουν με ασφάλεια. Είμαστε σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές και τις σχετικές οργανώσεις στην Αίγυπτο για να ξεκινήσουμε δραστηριότητες εκεί για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε τραυματίες ή ασθενείς Παλαιστίνιους εφόσον τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Η ανταπόκρισή μας με αριθμούς

*τα στοιχεία δεν είναι πλήρη

74.300+ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

*Δεν είναι πλήρης ο αριθμός- δεν ήταν δυνατή η καταγραφή των στοιχείων για τους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου

240.000 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΘΕ MΕΡΑ

100 ΤΟΝΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Κυρίως-χειρουργικά κιτ και σετ επιδέσμων, έχουν σταλεί στη Γάζα σε πέντε αποστολές.

ΔΑΠΑΝΕΣ

€24,57 εκατ.– Μόνο το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2023. Οι δαπάνες για το 2024 μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Προϋπολογισμός λειτουργίας 2024 – 24,52 εκατομμύρια ευρώ (υπόκειται σε αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες και την πρόσβαση).

Δείτε την έκθεση για τη Γάζα αναλυτικά, παρακάτω:

gaza

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα