Γάζα: Η ξεχωριστή σημασία του Αγίου Πορφυρίου

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα: Η ξεχωριστή σημασία του Αγίου Πορφυρίου
H τρίτη παλαιότερη εκκλησία του κόσμου, ο Άγιος Πορφύριος, το 2012. AP Photo Bernat Armangue

Μετά το ιστορικό νοσοκομείο της Γάζας, επλήγη και η εκ των πιο ιστορικών εκκλησιών του κόσμου: ο Άγιος Πορφύριος θεωρείται παγκόσμιο σύμβολο συνύπαρξης.

Το βράδυ της Πέμπτης 19/10, μετά την εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ, εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Πορφυρίου, στη συνοικία Zaytun της Παλαιάς Πόλης της Γάζας.

Λίγες ώρες αργότερα η εκ των πιο ιστορικών εκκλησιών του πλανήτη επλήγη από τα πυρά εανέριας επιδρομής.

Aυτόπτες μάρτυρες εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν ο χώρος κοντά στην Μονή του Αγίου Πορφύριου, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 400 άνθρωποι.

Είναι τουλάχιστον 8 οι νεκροί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος και Γάζας, Αλέξιος επιβεβαίωσε μέσω της ΕΡΤ το χτύπημα «στα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού», πριν προσθέσει ότι «το βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς. Πολλοί έχουν τραυματιστεί. Έχουμε και νεκρούς».

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν».

Ο ναός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το ναό βρίσκεται το Al Ahli Arab Hospital που είχε γίνει στόχος προ ημερών, ένα από τα αρχαιότερα (υπάρχει από το 1882) και καλύτερα νοσοκομεία της Γάζας, όπου επίσης είχαν καταφύγει άμαχοι.

 

Ειρήσθω εν παρόδω, πριν λίγες ημέρες σε επικοινωνία που είχε με το Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει την προστασία της μονής.

Σε ερώτηση που απηύθυνε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) σε εκπρόσωπο των ισραηλινών δυνάμεων για το χτύπημα κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία,  λίγο μετά την καταστροφή, εκείνος σχολίασε πως «η υπόθεση διερευνάται».

Δεν επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για «ισραηλινό πλήγμα». Κάτι που είχε συμβεί και μετά το βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Την Παρασκευή 20/10 ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε πως έκανε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή, όταν «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβιδών εναντίον του Ισραήλ».

Τέτοιου περιεχομένου δήλωση είχε γίνει και μετά το χτύπημα που έπληξε το νοσοκομείο.

Βάσει των Ισραηλινών εν τω μεταξύ, ένας τοίχος εκκλησίας στην περιοχή υπέστη ζημιές.

Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ

Ο πληθυσμός της Γάζας (590.481 βάσει καταγραφής του 2017) αποτελούνταν μέχρι πρότινος από τη μουσουλμανική κοινότητα (ήταν η συντριπτική πλειοψηφία) και την παλαιστινιακή χριστιανική (3.500 άτομα).

Ο Άγιος Πορφύριος είναι η τρίτη παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο και η παλαιότερη εν ενεργεία εκκλησία της Γάζας. Χρονολογείται από το 425 μΧ. Τον 7ο αιώνα είχε μετατραπεί σε τζαμί και η νέα εκκλησία χτίστηκε το 12ο αιώνα (μεταξύ του 1150 και του 1160 μΧ) από Σταυροφόρους. Αναφορές θέλουν να ήταν αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία.

Στη βορειοανατολική γωνία του ναού φιλοξενείται το σκήνωμα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος είχε διατελέσει επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα. Ο εκ Θεσσαλονίκης, εύρωστος άνδρας αποφάσισε να μονάσει στην έρημο της Αιγύπτου. Όταν απέκτησε πρόβλημα στα κάτω άκρα, επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ και βάσει του μύθου, εκεί θεραπεύτηκε αφότου είδε σε όραμα τον Ιησού.

Αναπαύτηκε το 425, στα 72 του χρόνια.

Στις εγκαταστάσεις της μονής λειτουργούν σχολεία (νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο).

Είχε γίνει καταφύγιο Παλαιστίνιων Μουσουλμάνων το 2014

Κατά το Reuters, περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι είχαν βρει καταφύγιο στην συγκεκριμένη εκκλησία και το 2014, όπως προσπαθούσαν να σωθούν από τους τότε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που είχαν στοιχίσει 70 ζωές.

Οικογένειες κοιμούνταν στους διαδρόμους και τα δωμάτια της εκκλησίας και των παρακείμενων κτιρίων σε στρώματα, με την εκκλησία να παρέχει και γεύματα και παιχνίδια.

«Έχουμε ανοίξει την εκκλησία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Αυτό είναι το καθήκον της εκκλησίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.

Ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Γάζας είχε προσθέσει πως «στην αρχή ήταν 600 άνθρωποι και σήμερα έγιναν χίλιοι. Είναι κυρίως παιδιά και γυναίκες. Μερικά από αυτά τα παιδιά είναι μιας εβδομάδας».

Και τότε ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν παρακείμενη περιοχή, με κομμάτια από το περίβλημα των οβίδων να φτάνουν στην εκκλησία, να ανατινάζουν δεξαμενές νερού και ορισμένους τάφους στο διπλανό νεκροταφείο.

«Ένας πιθανός λόγος για τους βομβαρδισμούς κοντά στην εκκλησία είναι ότι ο στρατός του Ισραήλ πιστεύει ότι οι μαχητές έχουν χρησιμοποιήσει νεκροταφεία για να εκτοξεύσουν ρουκέτες κατά των πόλεων του και για να κρύψουν όπλα» είχε γράψει το Reuters.

Όλα αυτά αναπαράγονται και σήμερα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος έχει πει πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, όσο υπάρχει τουλάχιστον ένας Χριστιανός στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα