Al Jazeera: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα – Δύο νεκροί

Διαβάζεται σε 2'
Al Jazeera: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα – Δύο νεκροί
Τραυματισμένα παιδιά από βομβαρδισμούς στη Γάζα AP Photo Abed Khaled

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι, δέχτηκε ισραηλινά πλήγματα. Αναφορές της Χαμάς για πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Στόχος «ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής» έγινε το βράδυ της Πέμπτης (19/10) ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί ακόμα βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια της εκκλησίας.

Εκπρόσωπος του IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο Αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης (17/10), με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.

Ο Μαρουάν Τουμπάσι, πρώην πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, δήλωσε πως “αυτό το νέο έγκλημα κατά των ιερών τόπων μας στη συνεχιζόμενη γενοκτονία από το Ισραήλ κατά του λαού μας, πρέπει να καταδικαστεί από την ελληνική κυβέρνηση και την Εκκλησία στην Ελλάδα. Οι φωνές θα πρέπει να ακουστούν για να σταματήσει αυτός ο βίαιος πόλεμος εναντίον όλου του παλαιστινιακού λαού, χριστιανών και μουσουλμάνων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα