Γάζα: Νέα επιχείρηση του Ισραήλ σε νοσοκομείο – “Θα γίνει ό,τι και στο αλ-Σίφα”

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα: Νέα επιχείρηση του Ισραήλ σε νοσοκομείο – “Θα γίνει ό,τι και στο αλ-Σίφα”
AP

Περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς φέρεται να είναι το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Γάζα. Αναφορές για 12 νεκρούς.

Νέα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομείο της Γάζας αναφέρουν το BBC και το Aljazeera, εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη επιχείρηση εντός ολίγων ημερών από το Ισραήλ σε νοσοκομεία, μετά από τις τραγικές εικόνες στο αλ-Σίφα.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν το ινδονησιακό νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς και προσπάθεια εισβολής στο κτίριο.

Από τον IDF πάντως δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία, με τη δήλωση πάντως να επισημαίνει πως “τα στρατεύματα συνεχίζουν να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας, για να χτυπήσουν τρομοκράτες και υποδομές και να εντοπίσουν όπλα ή στρατιωτικό εξοπλισμό”. Συμπλήρωσε ότι τρεις διοικητές της Χαμάς σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το Aljazeera, που επικαλείται πηγές στη Γάζα, η χειρουργική αίθουσα του νοσοκομείου καταστράφηκε από πλήγματα, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαθέσιμη για χειρουργεία.

Αναφορές για τουλάχιστον 12 νεκρούς στο νοσοκομείο

Τουλάχιστον «12 ασθενείς και συγγενείς τους» σκοτώθηκαν και «δεκάδες τραυματίστηκαν» από ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ινδονησιακού νοσοκομείου στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, ανακοίνωσε ο Άσραφ αλ Κιντρέχ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το ινδονησιακό νοσοκομείο και φοβόμαστε πως θα συμβεί εκεί ό,τι και στο (νοσοκομείο) αλ Σίφα», ένα άλλο νοσοκομείο της Γάζας που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν περίπου 700 ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό στο ινδονησιακό νοσοκομείο», το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, συνέχισε ο αλ Κιντρέχ. «Οι ομάδες των υγειονομικών αποφάσισαν να παραμείνουν στο πλευρό των ασθενών τους», τόνισε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι «επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε νέες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», κυρίως στον τομέα της Τζαμπαλίγια.

Η Χαμάς επαναλαμβάνει ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει «πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων», ενώ το Ισραήλ κατηγορεί το παλαιστινιακό κίνημα ότι χρησιμοποιεί τις υγειονομικές υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς.

Χάος και στο νοσοκομείο αλ-Σίφα

Τις τελευταίες ημέρες ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. Εκατοντάδες ασθενείς, γιατροί και εκτοπισμένοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ειδικοί του οποίου μετέβησαν στο αλ Σίφα, χθες Κυριακή παρέμεναν στο νοσοκομείο 20 υγειονομικοί και περισσότεροι από 250 ασθενείς.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έρευνες στο τεράστιο συγκρότημα του νοσοκομείου αναζητώντας σήραγγες και όπλα της Χαμάς. Χθες Κυριακή το βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του αλ Σίφα που δείχνουν τη Χαμάς να μεταφέρει στο νοσοκομείο κάποιους από τους ομήρους που έπιασε κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης πρόσθεσε ότι εντόπισε σήραγγα 55 μέτρων κάτω από το νοσοκομείο η οποία, όπως δήλωσε, χρησιμοποιούνταν «για τρομοκρατία».

Η Χαμάς διαψεύδει εδώ και χρόνια ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς και απάντησε ότι οι εικόνες των ομήρων στο αλ Σίφα αποδεικνύουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί «για να λάβουν φροντίδα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα