Γάζα: Πώς το Ισραήλ εισέβαλε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Μαρτυρίες από τον εφιάλτη

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα: Πώς το Ισραήλ εισέβαλε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Μαρτυρίες από τον εφιάλτη
Ισραηλινά τανκς μέσα στην πόλη της Γάζας AP Israel Defense Forces

Με άρματα μάχης και πυροβόλα όπλα, μέσα στη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός κατάφερε να εισβάλει στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα. Πώς έγινε η επιχείρηση.

Μόλις τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όσοι βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα ήρθαν αντιμέτωποι με μια κατάσταση ακόμη πιο δραματική από αυτή που βίωναν μέχρι εκείνη την ώρα.

Τανκς και δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατάφεραν να φτάσουν έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του παλαιστινιακού θύλακα, να εισέλθουν σε αυτό και να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις.

Τους βλέπουμε να στρέφουν τα όπλα των τανκς προς το νοσοκομείο… βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα με τα τανκς”, δήλωνε στο CNN ο Khader Al Za’anoun, δημοσιογράφος του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Wafa.

Ο Munir al-Boursh, γιατρός μέσα στο νοσοκομείο και υφυπουργός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, είχε απευθύνει έκκληση στις ισραηλινές δυνάμεις που πλησιάζουν να είναι προσεκτικές.

“Η παρουσία σας μέσα στο νοσοκομείο θα δημιουργήσει κατάσταση φόβου και υστερίας μεταξύ των ασθενών. Όλοι οι όροφοι του νοσοκομείου είναι γεμάτοι, από τον πρώτο έως τον έκτο”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Επρόκειτο για ένα από τους βασικούς στόχους που είχαν θέσει οι δυνάμεις του Νετανιάχου, οι οποίες υποστήριζαν ότι κάτω από το εν λόγω νοσοκομείο βρίσκεται το αρχηγείο της Χαμάς. Για να εξολοθρεύσουν την οργάνωση, να πετύχουν δηλαδή τον απώτερο σκοπό τους, έπρεπε με κάθε δυνατό τρόπο να εισέλθουν σε αυτό.

Και το κατάφεραν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς το κατάφεραν.

Κοντά στην εισβολή επί πέντε ημέρες

Πολύ πριν οι ισραηλινές δυνάμεις καταφέρουν να εισβάλουν στο νοσοκομείο, παρατηρούνταν κινήσεις και καταγράφονταν ενέργειες που μαρτυρούσαν τους σκοπούς τους.  Επί πέντε ημέρες, ο ισραηλινός στρατός πλησίαζε το νοσοκομείο, όπου εκατοντάδες ασθενείς -και κυρίως νεογνά- έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με ελάχιστα τρόφιμα, καθώς γύρω τους μαίνονταν μάχες.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι τα ισραηλινά τανκς μπήκαν στο συγκρότημα στις 3 τα ξημερώματα και ότι ένα στάθμευσε μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ο Mohammed Zaqout, διευθυντής των νοσοκομείων στην επικράτεια, δήλωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στο κτίριο της χειρουργικής κλινικής, στο οποίο υπάρχουν επίσης μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όπως εξήγησε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στο AFP, μπορούσε να δει “δεκάδες στρατιώτες και κομάντος μέσα στα κτίρια των επειγόντων περιστατικών και της υποδοχής”.

Άνθρωποι που μίλησαν στο BBC και το AFP δήλωσαν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν μεγάφωνα και απαίτησαν από όλους τους άνδρες ηλικίας 16 έως 40 ετών να εγκαταλείψουν κάθε γωνιά του νοσοκομείου, πέραν της χειρουργικής πτέρυγας και των επειγόντων περιστατικών, και να εισέλθουν στο προαύλιο του νοσοκομείου.

“Όλοι οι άνδρες 16 ετών και άνω, σηκώστε τα χέρια σας”, φώναξε ένας στρατιώτης με αραβική προφορά, σύμφωνα με δημοσιογράφο που μίλησε στο AFP. “Βγείτε από το κτίριο προς την αυλή και παραδοθείτε”, διέταξε ο ίδιος.

Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι, όλοι τους άνδρες, με τα χέρια τους πάνω στο κεφάλι τους, οδηγήθηκαν σύντομα στην τεράστια αυλή του νοσοκομείου. Ορισμένους εξ αυτών, οι ισραηλινοί στρατιώτες τούς έγδυσαν, για να ελέγξουν αν έχουν επάνω τους όπλα ή εκρηκτικά.

Τι συνέβη στα επείγοντα

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Άσραφ αλ Κούντρα, είπε στο Al Jazeera Arabic ότι “μόνο γιατροί, ασθενείς και εκτοπισμένοι” ήταν παρόντες όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. “Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ή να κρύψουμε”.

Ο Omar Zaqout, εργαζόμενος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του αλ-Σίφα, δήλωσε επίσης στο Al Jazeera ότι ισραηλινοί στρατιώτες είχαν συλλάβει και επιτεθεί σε κάποιους άνδρες που είχαν καταφύγει εκεί. “(Δεν) έφεραν καμία βοήθεια ή προμήθειες, έφεραν μόνο τρόμο και θάνατο” είπε χαρακτηριστικά, ως απάντηση στα βίντεο που δημοσίευσε το Ισραήλ και έδειχνε στρατιώτες του να μεταφέρουν φάρμακα και παιδικές τροφές μέσα στο νοσοκομείο.

Μαρτυρίες σε διεθνή Μέσα αναφέρουν για τις ισραηλινές δυνάμεις ότι βρίσκονται ακόμα εντός του νοσοκομείου. “Είναι ακόμα εδώ… οι ασθενείς, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τρομοκρατημένοι”, δήλωσε στο Al Jazeera ο Munir al-Boursh, προσθέτοντας ότι το προσωπικό του νοσοκομείο έχει ορκιστεί να μείνει με τους ασθενείς “μέχρι τέλους”.

Μετά το χάος του πολέμου, η επιδρομή

Μέχρι να έρθει η στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο, οι σκηνές που εκτυλίσσονταν εντός αυτού ήταν το λιγότερο δραματικές. Άνθρωποι τραυματισμένοι που ζητούσαν φροντίδα, άλλοι που κατέρρεαν επιτόπου, μικρά παιδιά να μάχονται για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ άλλα έρχονταν στον κόσμο υπό αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.

Και όλα αυτά, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, οι γιατροί παλεύουν να σώσουν όσους μπορούν χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα, και άλλοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο στο νοσοκομείο, να ψάχνουν μια κρυψώνα μακριά από τα παράθυρα, φοβούμενοι τα πυρά.

Κάποιοι, όπως δήλωσε ο Boursh στον Guardian, προσπάθησαν τις προηγούμενες ημέρες να φύγουν από το νοσοκομείο, όμως περικυκλώθηκαν από πυρά καθώς έβγαιναν από αυτό και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι μόνο την Τρίτη πέθαναν 40 ασθενείς, μετά από πέντε ημέρες χωρίς τα καύσιμα που απαιτούνται για την τροφοδοσία των γεννητριών που τροφοδοτούν τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης και άλλο ζωτικό ιατρικό εξοπλισμό. Το νοσοκομείο είχε επίσης ξεμείνει από καθαρό νερό, και οι γιατροί είπαν ότι ζούσαν με χουρμάδες για να επιβιώσουν, καθώς οι προμήθειες τροφίμων μειώθηκαν στο μηδέν.

Κι αυτές είναι εικόνες που δύσκολα θα αλλάξουν. Τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα