Γάζα: Σοκάρει ο πραγματικός αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με το Lancet

Διαβάζεται σε 2'
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Έκθεση του The Lancet αποκάλυψε πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα ίσως να είναι σχεδόν πενταπλάσιος από αυτόν που έχει επισήμως ανακοινωθεί.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε σχεδόν 38.200, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση του The Lancet που δημοσιεύθηκε με τίτλο «Καταμετρώντας τους νεκρούς στη Γάζα: Δύσκολο αλλά αναγκαίο», αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ο πραγματικός αριθμός πιθανότατα περιλαμβάνει χιλιάδες ακόμη παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια και όσους έχουν υποκύψει στις συνέπειες του πολέμου, όπως ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

Στις εκτεταμένες απώλειες ζωών συνέβαλαν επίσης οι 14.000 βόμβες, που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αυτές οι βόμβες όχι μόνο έχουν προκαλέσει άμεσες απώλειες, αλλά έχουν επίσης καταστρέψει τις υποδομές της Γάζας, επιδεινώνοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε επιπλέον θανάτους.

Η καταστροφή των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, των δικτύων διανομής τροφίμων και των συστημάτων υγιεινής έχει αφήσει τον πληθυσμό σε επικίνδυνη κατάσταση.

Το Lancet υπογραμμίζει τη δυσκολία συλλογής ακριβών δεδομένων λόγω της εκτεταμένης καταστροφής.

“Ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων είναι πιθανώς κατά πολύ μεγαλυτερος. Η μη κυβερνητική οργάνωση Airwars δέχεται λεπτομερείς αξιολογήσεις περιστατικών στη Λωρίδα της Γάζας και συχνά διαπιστώνει ότι δεν περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα των αναγνωρίσιμων θυμάτων στον κατάλογο του υπουργείου.

Επιπλέον, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι: Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, το 35% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε καταστραφεί, επομένως ο αριθμός των σορών που εξακολουθούν να είναι θαμμένοι στα ερείπια είναι πιθανότατα σημαντικός, με εκτιμήσεις πάνω από 10.000“, αναφέρει στην έκθεσή του.

“Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μεγάλος λαμβάνοντας υπόψη την ένταση αυτού του πολέμου, τις κατεστραμμένες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και στέγη, την αδυναμία του πληθυσμού να διαφύγει σε ασφαλή μέρη και την διακοπή χρηματοδότησης της UNRWA, μιας από τις ελάχιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας”, προσθέτει.

“Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών δεν είναι απίθανο να φτάσει έως και τις 186.000 στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε 7-9% του συνολικού πληθυσμού της”, σημειώνει.

Διαβάστε την έκθεση του περιοδικού The Lancet εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα