Γάζα: Το Ισραήλ οδηγεί σε αδιέξοδο τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διαβάζεται σε 2'
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Παρά τη διάθεση της Χαμάς που δηλώνει ανοιχτή σε κάθε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, το Ισραήλ εξακολουθεί να οδηγεί τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα που μαίνεται εδώ και έξι μήνες.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξακολουθεί να είναι έτοιμο να «αντιμετωπίσει θετικά» οποιαδήποτε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίζει τον πόλεμο, είπε ο Χαμντάν σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.

Οι προσπάθειες αραβικών χωρών , με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για διαμεσολάβηση μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στην επίτευξη μιας εκεχειρίας.

Η Χαμάς τονίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ το Ισραήλ διαμηνύει ότι θα δεχτεί μόνο προσωρινές παύσεις εχθροπραξιών μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Ο Χαμντάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την άσκηση πίεσης στη Χαμάς να αποδεχθεί τους όρους του Ισραήλ.

«Για ακόμη μια φορά, η Χαμάς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει θετικά κάθε πρόταση που θα εξασφαλίζει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, μια πλήρης αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής», τόνισε ο Χαμντάν, αναφερόμενος σε μια πιθανή ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα