Γάζα: “Χείριστη” η κατάσταση στους έξι μήνες πολέμου – Επιδρομή του Ισραήλ στον Λίβανο

Διαβάζεται σε 5'
Παλαιστίνιοι περιμένοντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα
Παλαιστίνιοι περιμένοντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα (AP Photo/Fatima Shbair)

Η κατάσταση στη Γάζα είναι “περισσότερο από καταστροφική”, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ. Ισραηλινή επιδρομή στα σύνορα με τον Λίβανο και φόβοι για επέκταση του πολέμου.

Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «περισσότερο από καταστροφική» την κατάσταση στη Γάζα, όπου ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισήλθε στον έβδομο μήνα.

«Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Δάσκαλοι, γιατροί, εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώνονται. Ο λιμός είναι επικείμενος», έγραψε στο  Twitter η επικεφαλής της UNICEF Κάθριν Ράσελ, αναφέροντας ότι έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 13.000 παιδιά, σύμφωνα με τις στατιστικές των υπηρεσιών υγείας της Γάζας, οι οποίες διοικούνται από τη Χαμάς.

«Το επίπεδο και η ταχύτητα των καταστροφών προκαλεί σοκ. Τα παιδιά έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός ΤΩΡΑ», πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι «περισσότερο από καταστροφική», επισήμανε ο Ζαγκάν Σαπαγκέν, γενικός διευθυντής της IFRC, της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Εκατομμύρια ζωές απειλούνται από την πείνα», προειδοποίησε. «Ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει οπωσδήποτε να φθάσει σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όχι αύριο, αλλά τώρα».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς είχε χαρακτηρίσει «προδοσία της ανθρωπότητας» τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

Στο Twitter, ο Σαπαγκέν ζήτησε «να προστατευθούν οι άμαχοι, οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι γιατροί και οι εγκαταστάσεις τους», καθώς και «να απελευθερωθούν άνευ όρων όλοι οι όμηροι».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού υπογράμμισε από την πλευρά της πως, αν και «η σταθερή έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας», αυτή δεν είναι «παρά ένα μέρος της λύσης».

«Τα δύο μέρη οφείλουν να διεξάγουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους χωρίς να πλήττονται οι άμαχοι», έγραψε.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε επίσης στο X την καταδίκη από τον οργανισμό του «της βάρβαρης πράξης βίας» της Χαμάς και την έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Όμως, υπογράμμισε στο X, «αυτή η φρικαλεότητα δεν δικαιολογεί τους τρομερούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιούνται (…) την καταστροφή του συστήματος υγείας στη Γάζα από το Ισραήλ, που σκοτώνει τραυματίζει και κάνει να λιμοκτονούν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, περιλαμβανομένων εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Ένα αγόρι από την Παλαιστίνη βρίσκεται βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα (αρχείου)
Ένα αγόρι από την Παλαιστίνη βρίσκεται βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα (αρχείου) (AP Photo/Abed Khaled, File)

«Η άρνηση θεμελιωδών αναγκών -τροφή, καύσιμα, υγιεινή, καταφύγιο, ασφάλεια και φροντίδες υγείας- είναι απάνθρωπη και αφόρητη», πρόσθεσε.

«Ο θάνατος και οι σοβαροί τραυματισμοί χιλιάδων παιδιών στη Γάζα (…) θα παραμείνουν ένα στίγμα πάνω σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε ακόμα.

Για τον επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), τον Φιλίπ Λαζαρινί, «η άβυσος της κόλασης στη Γάζα βαθαίνει μέρα με τη μέρα».

«Όλες οι γραμμές -περιλαμβανομένων των κόκκινων γραμμών- έχουν παραβιασθεί» και ο πόλεμος «επιδεινώνεται από την πείνα που οφείλεται στην πολιορκία η οποία επιβάλλεται από το Ισραήλ» και «καταβροχθίζει τα σώματα των μωρών και των μικρών παιδιών», έγραψε ο Λαζαρινί στο X.

Μικρή “πρόοδος” στις συνομιλίες για εκεχειρία

Σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για ανακωχή στη Γάζα, υπάρχει συμφωνία στα βασικά ανάμεσα σε όλα τα μέρη, δήλωσε αιγυπτιακή πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Χθες εστάλησαν αντιπροσωπείες του Ισραήλ όσο και της Χαμάς στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για τις νιοστές συνομιλίες με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο επιβεβαίωση της πληροφορίας από τη Χαμάς ή οποιοδήποτε άλλο μέρος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κάιρο.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Κατάρ έφυγαν από το Κάιρο, όμως αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες δυο μέρες για να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας. Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμένεται να φύγουν εντός ωρών. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο, πάντα κατά το Αλ Καχέρα.

Η Χαμάς επανέλαβε χθες ότι ζητούμενα γι’ αυτήν είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, η επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει επανειλημμένα τις αξιώσεις αυτές της Χαμάς.

Επιδρομή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο με τρεις νεκρούς

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους αξιωματικός της επίλεκτης δύναμης Αρ Ραντουάν της Χεζμπολά, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Ας Σουλτανία του νότιου Λιβάνου, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο πηγές του σε σώματα ασφαλείας.

Η επιδρομή καταγράφεται την επομένη της ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού πως ολοκλήρωσε «νέα φάση» των προετοιμασιών του για «πόλεμο» στα σύνορα με τον Λίβανο, για να περάσει «από την άμυνα στην επίθεση».

Πάνω από 360 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές του κινήματος Χεζμπολά, προσκείμενου στο Ιράν, αλλά και τουλάχιστον 70 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στο έδαφος του Λιβάνου τους τελευταίους έξι μήνες· 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, δέκα στρατιώτες και οκτώ άμαχοι, με βάση καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα