Τι σημαίνει η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Δυνάμεις του Ισραήλ
Δυνάμεις του Ισραήλ Associated Press

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Νετανιάχου να αποσύρει σχεδόν όλες τις χερσαίες δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Στραμμένα στην απόφαση του Ισαρήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη νότια πόλη της Γάζας, τη Χαν Γιουνίς, είναι τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, η οποία επιχειρεί να ερμηνεύσει την κίνηση αυτή και τις επιπτώσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα στον πόλεμο.

Η απόφαση Νετανιάχου έρχεται μετά από ακριβώς 6 μήνες πολέμου στη Γάζα, εν μέσω διαρκώς εντεινόμενων διεθνών πιέσεων για την ανθρωπιστική κρίση, ακόμα και από τον ισχυρότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, μετά από μία νύχτα μεγάλων διαδηλώσεων των Ισραηλινών πολιτών κατά του Νετανιάχου αλλά και εν μέσω απειλών του Ιράν για αντίποινα σε απάντηση για το πλήγμα στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία.

Όπως αναφέρει το CNN, η απόσυρση από το νότιο τμήμα του θύλακα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός που έχουν προγραμματιστεί στο Κάιρο, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο ισραηλινός αναλυτής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ Ομέρ Ντόστρι, μιλώντας στο Al Jazeera, κάνει λόγο για “καθαρά τακτική” υποχώρηση που δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει, επισημαίνοντας με τη σειρά του ότι η κίνηση αυτή μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ στις συνομιλίες στο Κάιρο.

Μπορεί με την πρώτη ματιά η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι απέσυρε όλες τις ταξιαρχίες της εκτός από μία από τη νότια Γάζα να μοιάζει πως φέρνει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη στρατηγική του ισραηλινού στρατού, ωστόσο το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Όπως σημειώνει το BBC, το Ισραήλ έχει στο παρελθόν αποσύρει ξανά στρατεύματα όταν κρίνει ότι ο στρατιωτικός του στόχος έχει ολοκληρωθεί.

Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι η 98η μεραρχία καταδρομών αποχώρησε από τη Γάζα προκειμένου να “αναρρώσει και να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις”. Ο στρατός τόνισε ότι μια “σημαντική δύναμη” παραμένει στη Γάζα, με τη δυνατότητα να διαφυλάξει την “ελευθερία δράσης” των IDF.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, το Ισραήλ στέλνει το μήνυμα ότι η αποχώρηση είναι τακτική και δεν υποδηλώνει ότι ο πόλεμος μπορεί να πλησιάζει προς το τέλος του. Αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση που επικεντρώνεται σε στενότερους στόχους μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σοβαρών απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Αυτό είναι κάτι που ο πιο κοντινός και ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, επιδιώκουν ασκώντας όλο και μεγαλύτερη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ, πάντως, θα ανησυχούσαν εξαιρετικά αν αποδεικνυόταν ότι η κίνηση αυτή σχετίζεται με την επανειλημμένα δηλωμένη πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να οργανώσει επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Λευκός Οίκος: Πιθανότατα πρόκειται για περίοδο “ανάπαυσης” για τα ισραηλινά στρατεύματα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου, που εκτίμησε πως η απόσυρση από το νότιο τμήμα της Γάζας είναι πιθανόν απλά μια περίοδος «ανάπαυσης» για τα στρατεύματά του.

«Σύμφωνα με όσα κατανοούμε και βάσει των δημοσίων ανακοινώσεών τους, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα διάστημα ανάπαυσης και ανεφοδιασμού για αυτά τα στρατεύματα, που βρίσκονται στο πεδίο εδώ και τέσσερις μήνες», δήλωσε οΤζον Κίρμπι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Όπως επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η ισραηλινή απόσυρση «δεν είναι απαραίτητα» ενδεικτική μιας «νέας επερχόμενης επιχείρησης για αυτά τα στρατεύματα».

 

Το σενάριο επιστροφής του Ισραήλ στη Ράφα

Η προσοχή στρέφεται πλέον στη Ράφα όπου, παρά την ανησυχία πολλών ξένων κρατών, το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να διεξάγει μια χερσαία επιχείρηση κι ενώ περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ισραηλινός αναλυτής Ομέρ Ντόστρι προέβλεψε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν επιζώντα μέλη της Χαμάς μετά την απομάκρυνση των εκτοπισμένων από τη Ράφα.

“Προβλέπω ότι, μετά την εκκένωση των κατοίκων, εντός δύο μηνών θα υπάρξει [χερσαία] κίνηση στη Ράφα για να καταστραφούν οι εναπομείνασες ταξιαρχίες της Χαμάς”, δήλωσε ο Ντόστρι.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, μία ταξιαρχία της Χαμάς παραμένει στη Ράφα και ενάμισι τάγμα μαχητών της βρίσκεται στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, “κυρίως στο Νουσεϊράτ”.

Μόλις τελειώσουν αυτές οι μάχες στη Γάζα, όπως αναφέρει, τα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα θα εντείνουν τις επιχειρήσεις εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. “Η στρατιωτική λογική του Ισραήλ υπαγορεύει την εξάλειψη της στρατιωτικής δύναμης της Χαμάς πριν από την έναρξη εκστρατείας στο βορρά” είπε.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ενώ ακόμα δεν είναι σαφές τι σημαίνει η μετακίνηση αυτή όσον αφορά την προαναγγελθείσα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χαν Γιουνίς δεν μειώνει το μέγεθος των δυνάμεων του Ισραήλ που παραμένουν εντός της Γάζας. Κι αυτό καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που επιχειρούν στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα