Γενναία δήλωση Μέρκελ: Ανησυχητικός ο αντισημιτισμός στη Γερμανία

Γενναία δήλωση Μέρκελ: Ανησυχητικός ο αντισημιτισμός στη Γερμανία
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ AP

Ανήμερα της επετείου της νύχτας των Κρυστάλλων, η Αγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γερμανία κάτω από το χαλάκι.

Για τη Γερμανία η ημερομηνία της 9ης Νοεμβρίου φέρνει πάντα μία αμηχανία. Πριν από ακριβώς 80 χρόνια, στις 9 Νοεμβρίου του 1938 εξαπολύθηκε ένα τρομερό πογκρόμ εναντίον των εβραϊκών πληθυσμών της Γερμανίας και της Αυστρίας το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε το προπομπό του Ολοκαυτώματος.

Μιλώντας για την επέτειο, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ δεν κρύφθηκε πίσω από το δάχτυλό της: “Η εικόνα που έχουμε 80 χρόνια μετά από εκείνη τη βραδιά είναι διφορούμενη” υπογράμμισε η επικεφαλής του CDU για να συνεχίσει: “Υπάρχει πλέον εβραϊκή ζωή που ανθεί στη Γερμανία, αλλά την ίδια ώρα βλέπουμε και έναν ιδιαίτερα ανησυχητικό αντισημιτισμό ο οποίος απειλεί την εβραϊκή ζωή στη χώρα μας”.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο στην επίθεση εναντίον εβραϊκού εστιατορίου του Χέμνιτς και έκανε τη σύνδεση με την άνοδο του λαϊκισμού που πάντα αναβιώνει σε περιόδους πολιτικής αστάθειας.

“Σε τέτοιους καιρούς” τόνισε η Καγκελάριος “υπάρχει ένας ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος να γίνουν δημοφιλείς αυτοί που έχουν απλές απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Οι απλές απαντήσεις έρχονται μέσα από ένα βιασμό της γλώσσας στους δρόμους και στο διαδίκτυο. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά σ’ αυτά τα φαινόμενα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα