Γερμανία: Αυξάνουν την δυναμική τους οι Πράσινοι

Γερμανία: Αυξάνουν την δυναμική τους οι Πράσινοι
Οι ηγέτες των Πρασίνων στην Βαυαρία πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα των εκλογών που τους αναδεικνύουν δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο κρατίδιο. AP

Επτά μονάδες μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες και μόλις έξι πίσω από το CDU, το κόμμα των Πρασίνων καταγράφει σημαντική δημοσκοπική άνοδο.

Νέα ώθηση στο κόμμα των Πρασίνων έδωσε η εκλογική τους επιτυχία στην Βαυαρία, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστυτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή δημοσκόπηση, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν πλέον το 21% της πρόθεσης ψήφου και βρίσκονται επτά μονάδες μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD, 14%) και μόλις έξι μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU).

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και το Die Linke συγκεντρώνουν από 9%, ενώ το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Εξάλλου ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί, ποσοστό 10% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Forsa, εμπιστεύονται τους Πράσινους «να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα της Γερμανίας».

Στην ίδια ερώτηση μόνο το 4% απάντησε ότι εμπιστεύεται το SPD και το 18% το CDU/CSU. Ωστόσο το 55% δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Παρόλα αυτά οι Γερμανοί είναι επιφυλακτικοί για το αν η άνοδος των Πρασίνων θα διατηρηθεί. Ένας στους τρεις (34%) πιστεύει ότι οι Πράσινοι θα αντικαταστήσουν μόνιμα το SPD ως το νέο δημοφιλές κόμμα, ενώ το 52% εκτιμά ότι «η άνοδος των Πρασίνων θα τερματιστεί σύντομα».

Μόνο οι υποστηρικτές του κόμματος πιστεύουν σε μεγάλο ποσοστό (76%) ότι η επιτυχία των Πρασίνων θα συνεχιστεί.

Το CSU ευθύνεται το ίδιο για την κακή του επίδοση στη Βαυαρία

Σε ό,τι αφορά την κακή επίδοση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στις περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς (57%) πιστεύει ότι ευθύνεται το ίδιο το κόμμα και ο επικεφαλής του Χορστ Ζέεχοφερ. Την ίδια άποψη έχει και το 77% των υποστηρικτών του CSU.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών (64%) εκτιμά ότι ο Ζέεχοφερ θα πρέπει να παραιτηθεί από επικεφαλής του CSU και από υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το ίδιο αναμένει το 62% των Βαυαρών αλλά και το 67% των ψηφοφόρων του κόμματος.

Το AfD έχει φτάσει στο απόγειο της επιτυχίας του

Οι περισσότεροι Γερμανοί (56%) πιστεύουν ότι το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει φτάσει στο απόγειο της επιτυχίας του. Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το κόμμα θα μπορέσει να κερδίσει νέους ψηφοφόρους.

Όμως οι υποστηρικτές του AfD έχουν εντελώς διαφορετικές προσδοκίες από το κόμμα: Το 88% πιστεύει ότι θα καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα